Kiderült, hogy a poszméhek ugyanúgy szeretnek labdázni, mint a kutyák vagy az emberek

ÁLLAT
november 5., 17:20
comments 3

Elég jelentős felfedezést tettek a londoni Queen Mary University biológus kutatói: kiderítették, hogy a rovarok szeretnek játszani. Legalábbis a poszméhek biztosan. Ez pedig azt is jelenti, hogy sokkal komplexebb érzelmeik lehetnek, mint azt eddig a rovarokról gondolták a tudósok.

A kutatók a szőrmók méheket egy tárolóban tartották, ezt két járat kötötte össze azzal a tárolóval, ahová a méhek élelemért jártak. Az egyik járat csak egy egyszerű átjáró volt, ahol oda vissza mehettek a méhek. A másikba viszont több kis fa labdát helyeztek el a kutatók, amikkel a rovarok azt kezdhettek, amit akartak. És bizony kezdtek is.

A méhek rendszeresen inkább a labdákkal teli járatot választották, ahol hosszú percekig görgették a kis golyókat ide-oda.

Az állatokat semmi nem ösztönözte arra, hogy interakcióba lépjenek a labdácskákkal, nem kaptak érte semmi jutalmat, ahogy azért sem büntették őket, ha teljesen elkerülték a játékokat. Arra is viszonylag hamar rájöhettek a méhek, hogy semmi konkrét hasznuk nincs abból, ha arrébb gurítgatják a golyókat, nem találnak benne vagy alatta semmit. Tehát teljesen önszántukból és a saját szórakoztatásukra labdáztak. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a fiatalabb méhek több időt töltenek a játszóházban, mint az idősebbek.

A kutatók szerint mindez azt jelentheti, hogy a rovarok is képesek pozitív érzelmi állapotba kerülni, vagyis érezhetik az öröm valamilyen egyszerű formáját. Eddig a tudósok azt gondolták, hogy ilyesmi érzelmekre csak a nagyobb és fejlettebb állatok, madarak és emlősök képesek, amelyeknél határozottam megfigyelhető a játékos viselkedés. (NPR)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt