Megemelnék Matolcsy fizetését, de elvonnák a jegybank nyereségének felét

POLITIKA
2022 november 06., 07:49
comments 22

Az Állami Számvevőszék elnökének fizetéséhez kötnék a jegybankelnök fizetését, írja a bank360.hu a Nemzeti Bankról szóló törvény tervezett módosítása alapján. A Pénzügyminisztérium által egyeztetésre bocsátott javaslat értelmében Matolcsy György is az aktuális átlagkereset tizenkétszeresét kapná.

Matolcsy most bruttó ötmillió forintot keres havonta, ami az idei átlagkeresetek alapján jövőre elérhetné a hatmilliót is.

Matolcsy György, az MNB elnöke.
photo_camera Matolcsy György, az MNB elnöke. Fotó: botost/444.hu

A tervezet ezen kívül lehetővé tenné a jegybankelnök számára, hogy rendeletben határozza meg a hitel- és lízingtartozások jövedelemarányos maximális mértékét. Vagyis a banknak és a lízincgégnek vizsgálnia kellene, hogy az ügyfél teljes tartozása belefér-e a limitbe, ami valószínűleg a jövedelmének valahányszorosa lesz.

Egy harmadik módosítás előírná, hogy ha adott évben a Nemzeti Bank saját tőkéjének összege meghaladja a jegyzett tőkéjét, akkor nyereségének 50 százalékát ki kell fizetnie osztalékként az államnak. Magyarán, a kormány elvonná a jegybanki nyereség felét, ha a tőkehelyzete rendben van.

Saját dolgát viszont megkönnyítené a kormány. Eddig, ha a jegybank vesztesége magasabb volt korábbi felhalmozott nyereségénél, akkor a központi költségvetés nyolc napon belül megtérítette a különbözetet. Az új szabály értelmében ezt csak öt éven belül, évente egyenlő részletekben kellene megtennie. Ha közben a jegybank nyereséges évekkel ledolgozza a mínuszát, akkor a kormánynak már nem kellene fizetnie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.