Minden ötödik dolgozó a garantált bérminimumot keresi

gazdaság
2022 november 06., 10:00

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak közel 20 százaléka a garantált bérminimumot keresi, írja a Pénzcentrum a KSH adatai alapján. Vagyis ebben a körben minden ötödik ember bruttó 260 ezer forintot visz haza.

A statisztikában a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezetek szerepelnek. 2022 második negyedévében a teljes munkaidőben dolgozók havi bruttó átlagkeresete 502 300 forint volt, ami 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A növekedéshez hozzájárult a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, az infláció által gerjesztett emelések és a teljes állásban dolgozók számának növekedése is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.