Olaszország nem engedi, hogy felnőtt férfiak szálljanak partra Szicíliában

külföld
2022 november 06., 12:52

Két héten keresztül várt engedélyre egy bevándorlókat szállító hajó, a Humanity 1 (Emberség 1), hogy kiköthessen Szicília partjainál. Végül csak a gyerekek és az orvosi segítségre szoruló utasok szállhattak ki, 35 férfinek megtiltották a belépést az országba, írja a BBC.

A migráció kérdése központi elem volt az újonnan megválasztott miniszterelnök, Giorgia Meloni kampányában. Szigorú fellépést ígért azokkal szemben, akik Észak-Afrikából indulva, csónakokkal próbálnak utat találni Olaszországba - az ENSZ adatai szerint év eleje óta 85 ezren tettek így.

photo_camera A Humanity 1 Fotó: ORIETTA SCARDINO/AFP

A csónakok utasait jelentős részben jótékonysági szervezetek hajói veszik fel, ilyen a német zászló alatt közlekedő Humanity 1 is. Matteo Piantedosi belügyminiszter azt mondta, azoknak, akik nem számítanak sérülékenynek, el kell hagyniuk az olasz vizeket, és a zászló szerinti államnak kell gondoskodnia róluk.

A hajót üzemeltető SOS Humanity munkatársa szerint szörnyű elkeseredettség lett úrrá a hajón maradt férfiakon, az egyikük idegösszeomlást kapott.

Három hajó van még, amelyek szeretnének kikötni, de egyelőre nem kaptak engedélyt. Összesen nagyjából 900 embert szállítanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.