Olaszország nem engedi, hogy felnőtt férfiak szálljanak partra Szicíliában

külföld
2022 november 6., 12:52

Két héten keresztül várt engedélyre egy bevándorlókat szállító hajó, a Humanity 1 (Emberség 1), hogy kiköthessen Szicília partjainál. Végül csak a gyerekek és az orvosi segítségre szoruló utasok szállhattak ki, 35 férfinek megtiltották a belépést az országba, írja a BBC.

A migráció kérdése központi elem volt az újonnan megválasztott miniszterelnök, Giorgia Meloni kampányában. Szigorú fellépést ígért azokkal szemben, akik Észak-Afrikából indulva, csónakokkal próbálnak utat találni Olaszországba - az ENSZ adatai szerint év eleje óta 85 ezren tettek így.

photo_camera A Humanity 1 Fotó: ORIETTA SCARDINO/AFP

A csónakok utasait jelentős részben jótékonysági szervezetek hajói veszik fel, ilyen a német zászló alatt közlekedő Humanity 1 is. Matteo Piantedosi belügyminiszter azt mondta, azoknak, akik nem számítanak sérülékenynek, el kell hagyniuk az olasz vizeket, és a zászló szerinti államnak kell gondoskodnia róluk.

A hajót üzemeltető SOS Humanity munkatársa szerint szörnyű elkeseredettség lett úrrá a hajón maradt férfiakon, az egyikük idegösszeomlást kapott.

Három hajó van még, amelyek szeretnének kikötni, de egyelőre nem kaptak engedélyt. Összesen nagyjából 900 embert szállítanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt