A börtönök parancsnoka ölethette meg a Fülöp-szigeteki oknyomozó újságírót

külföld
2022 november 07., 10:08

Vádat emeltek hétfőn a Fülöp-szigetek büntetés-végrehajtási intézményeinek parancsnoka ellen, aki a gyanú szerint megölette az őt is bíráló ellenzéki újságírót.

Percival Mabasa - más néven Percy Lapid - a Lapid Fire nevű rádióműsorában többször korrupcióval vádolta Gerlad Bantag börtönigazgatót. Bírálta Rodrigo Duterte volt és ifjabb Ferdinand Marcos jelenlegi Fülöp-szigeteki elnököt is, és nyilvánosságra hozta az ázsiai országban működő online kaszinók körüli visszásságokat is. A Karapatan nevű Fülöp-szigeteki emberi jogi szervezet az ország "egyik legelszántabb igazmondójának" nevezte Mabasát.

photo_camera Percival Mabasa újságírót október 3-án gyilkolták meg otthona közelében. Fotó: JAM STA ROSA/AFP

Sajtótájékoztatóján Crispin Remulla igazságügyi államtitkár felhívta a figyelmet, hogy Bantag eddig a legmagasabb rangú kormányzati tisztségviselő, akit ilyen súlyos ügyben gyanúsítanak.

A 63 éves Mabasát otthona közelében, Manila egyik külvárosában lőtték agyon október 3-án. A belügyminisztérium, valamint a rendőrség és az igazságügyi szervek közös közleményben arról tájékoztattak, hogy a gyanú szerint három, börtönben lévő bandavezetőt kértek fel arra, találjanak embert Mabasa meggyilkolására, akiknek ezért 550 ezer Fülöp-szigeteki pezót, átszámítva 3,7 millió forintot fizettek.

A gyilkosság gyanújával eddig egy embert vettek őrizetbe. Joel Escorial azt követően adta fel magát a hatóságoknál, hogy vérdíjat tűztek ki a fejére. Az ártatlanságát hangoztató Bantagot - biztonsági szolgálatának vezetőhelyettesével, Ricardo Zuletával együtt - felfüggesztették állásából.

Mabasa meggyilkolását több nemzetközi emberi jogi szervezet elítélte, és felhívták a figyelmet arra is, hogy a Fülöp-szigetek még mindig az egyik legveszélyesebb országnak számít az újságírók számára. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet adatai szerint a média legalább 187 munkatársával végeztek az elmúlt 35 évben a délkelet-ázsiai országban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt