140 tanórában képezné katonának a középiskolásokat az orosz védelmi minisztérium

háború
2022 november 08., 12:10

Az orosz parlament összes frakciója készen áll támogatni, hogy a közép- és szakiskolák diákjai az utolsó két évben 140 tanórában katonai kiképzést kapjanak, írja az orosz Izvesztyija hírportál.

A Moszkvai Elnöki Kadétiskola diákjai egy képzésen vesznek részt a moszkvai iskola aulájában 2016. február 17-én.
photo_camera A Moszkvai Elnöki Kadétiskola diákjai egy képzésen vesznek részt a moszkvai iskola aulájában 2016. február 17-én. Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

„A különleges katonai művelet kezdetével a kérdés különösen sürgetővé vált” - mondta egy orosz parlamenti képviselő a parlamenti vitán, amin az ellenzéki pártok a kormánypárttal nagy egyetértésben beszélték meg az oktatás fejlesztését.

A kiképzés során a diákok nemcsak technikai jellegű tudást szerezhetnének (lövegek szétszerelése, tűzoltás, elsősegélynyújtás), hanem pszichésen is felkészülhetnének a jövő konfliktusaira.

„Ha békét akarsz, készülj háborúra” - mondta a kormánypárt egy politikusa.

A pedagógusok kétkedve fogadták az ötletet, voltak, akik szerint a kiképzés nem férne bele az amúgy is túl nagyra nőtt tananyagba. „Ha visszahozzák [a kiképzést], jobb lenne, ha más, eddig is létező órák keretein belül tennék” - nyilatkozott egy tanár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.