90 rendbeli nemi erőszakért ítéltek el egy 38 éves férfit Dél-Afrikában

bűnügy
2022 november 08., 20:10

90 rendbeli nemi erőszakban talált bűnösnek egy férfit egy dél-afrikai bíróság, a büntetést decemberben közlik az elítélttel.

A Johannesburg közelében fekvő Palm Ridge bírósága bűnösnek találta a 38 éves Nkosinathi Phakathit, aki 2012 és 2021 között követett el sokrendbeli erőszakot, és az elsődleges célpontjai iskolás lányok voltak, gyerekeket is kényszerített arra, hogy végignézzék a bűncselekményt.

Reggel és este támadt az áldozatokra, amikor iskolába vagy munkába mentek, vagy onnan jöttek. Volt, akit a saját lakásán támadott meg – közölte a főügyészség (NPA) szóvivője. „Villanyszerelőnek adta ki magát, aki a bojlert vagy más elektromos készüléket jött javítani, és megerőszakolta a nőket” – írják.

A főügyészség szerint az áldozatok többsége iskolás gyerek volt, a legfiatalabb 9, a legidősebb 44 éves.

Dél-afrikai tüntetés a nőkkel szembeni erőszak ellen Fokvárosban 2019. szeptember 4-én.
photo_camera Dél-afrikai tüntetés a nőkkel szembeni erőszak ellen Fokvárosban 2019. szeptember 4-én. Fotó: Rodger Bosch/AFP

Nkosinathi Phakathi a Johannesburgtól keletre fekvő Ekurhuleniben és környékén követte el a bűncselekményeket 2012 és 2021 között.

Tavaly márciusban fogták el, amikor megpróbált visszatérni az egyik áldozata otthonába. A rendőrök lábon lőtték, a lábát azóta amputálták.

A vádlott a múlt héten 148 vádpontban vallotta magát bűnösnek. Ezután a 90 rendbeli erőszak mellett 43 rendbeli emberrablásban és négy rendbeli lopásban is bűnösnek találták.

A büntetést várhatóan december elején közlik az elítélttel. „Az államnak szándékában áll arra kérni a bíróságot, hogy olyan büntetést szabjon ki, ami erős üzenetet hordoz, a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekményeket nem fogjuk eltűrni” – közölte a szóvivő.

Az ítélet egy héttel Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök kijelentése után történt, aki szerint a nemi erőszakot kell az országot sújtó legsúlyosabb „világjárványnak” tekinteni.

A rendőrség adatai szerint a szexuális bűncselekmények száma 13 százalékkal nőtt 2017-18 és 2021-2022 között, a nőgyilkosságok száma pedig 52 százalékkal nőtt az idei éve első hónapjaiban a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.