Fellebbezett ítélete ellen a christchurchi tömeggyilkos

külföld
2022 november 08., 07:49
comments 20

A neonáci Brenton Tarrant, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg két mecsetben, Christchurchben, fellebbezést nyújtott be ügye és az ítélet ellen. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

Jacinda Ardern Új-Zéland miniszterelnöke a fellebbezéssel kapcsolatban azt mondta, Tarrant nevét még csak említeni sem szabadna, emiatt kormánya nem hajlandó őt a nevén említeni, hogy „megfossza őt minden platformtól és hírnévtől”. Ardern úgy fogalmazott, „neki semmit sem szabadna adni”.

A fehér felsőbbrendűséget hirdető Brenton Tarrant augusztus 27-én a Christchurch-i bíróságon.
photo_camera A fehér felsőbbrendűséget hirdető Brenton Tarrant 2020. augusztus 27-én a christchurch-i bíróságon. Fotó: JOHN KIRK-ANDERSON/AFP

Gamal Fouda imám, a christchurchi Al Noor mecsetben elkövetett támadás egyik túlélője azt mondta, nem érti, mi motiválja Tarrantot a fellebbezésre, mivel „ő maga is bűnösnek vallotta magát”. Szerinte „ez egy újabb akció ettől a terroristától, hogy ismét kárt okozzon áldozatainak azzal, hogy mindenki emlékeztessen magára és terrorista tetteire”.

Az ausztrál állampolgárságú Tarrant 2017-ben költözött Christchurchbe, ahol 2019. március 15-án fegyverekkel támadta meg a város két mecsetét. 2020-as tárgyalásán azt mondta, annyi muszlim embert akart megölni, amennyit csak tud. A támadást élőben közvetítette Facebookon. Az ítéletet hozó bíró azt mondta, Tarrant nem mutatott megbánást tettei miatt. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték feltételes szabadlábra helyezés nélkül. Ez volt az első alkalom, hogy Új-Zélandon ilyen büntetést szabtak ki valakire.

A christchurchi mészárlás volt Új-Zéland történetének legsúlyosabb tömeges lövöldözése. Az ügyben jelenleg is folyik a halottkémi vizsgálat Új-Zélandon. A hatóságok kedden közölték, még nem tudni, hogy a fellebbezés hatással lehet-e a vizsgálatra. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.