Közel egymilliárd forinttal tartoznak a rendőr-főkapitányságok

PÉNZ
2022 november 08., 12:01
comments 2

A rendőr-főkapitányságok egészen 2021-ig időben fizettek a beszállítóiknak, idén nyárra viszont már 951 millió forinttal tartoztak nekik – írja az Átlátszó az általuk kikért adatok alapján.

A cikk szerint a Budapesti Ügyvédi Kamara pedig bejelentette, hogy eddig csak a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak előlegezte meg a kirendelt védői díjakat, mostantól viszont a Készenléti Rendőrségnek is hitelez, hogy az ügyvédek időben megkapják a pénzüket. A kamara szerint erre azért van szükség, mert a hatályos kormányzati intézkedések nyomán a rendőrségek – átmenetileg – nem rendelkeznek forrással a kirendelt védői díjak kifizetésére.

A Budapesti Ügyvédi Kamara szerint a BRFK közel 40 millió forinttal tartozik nekik a megelőlegezett díjakért.

Az Átlátszó azt írja, nem csak Budapesten halmozott fel tartozásokat a rendőrség. 2022 júniusában beadott közérdekű adatigénylésükre, hogy küldjék meg megyei bontásban, hogy mekkora összegű 60 illetve 30 napos lejárt tartozása volt a rendőrségnek beszállítók, hitelezők, védői kirendelések, szakértői díjak kapcsán 2017 és 2022 között, az ORFK három hónappal később küldött választ.

Táblázatuk szerint 2017 és 2020 között még minden rubrikában 0 szerepelt, 2021 végén viszont már összesen 338 436 000 forintos 30 és 60 napon túli lejárt tartozása volt a megyei főkapitányságoknak és a Budapesti RFK-nak együtt, míg 2022 július 30-án már 951 335 000 forint. Ebből a 60 napon túli, 351 000 forintos tartozást egyetlen szervezeti egység, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei RFK halmozta fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.