Módosult a kata-törvény

belföld
2022 november 08., 08:55

A nagy felháborodást okozó új kata-törvény kormányrendelet szintű módosítása jelent meg a hétfő éjjeli Magyar Közlönyben, szúrta ki az mfor.hu.

A módosítás értelmében

  • ha a kisadózó a törvény bármely kitétele szerint nem minősül főfoglalkozású egyéni vállalkozónak, akkor annak a hónapnak az utolsó napjával megszűnik a kisadózói alanyisága is, erről pedig a következő hónap 15. napjáig kell nyilatkozni az adóhatóságnak. Ha ezt nem, vagy hibásan teszi meg, akkor az adóhatóság ezt határozattal állapítja meg.
  • Az adózás rendje szerinti kifizetőtől (a cégtől, intézménytől) szerzett bevétel esetén csak akkor szűnik meg a katás alanyiság, ha a bevételt termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértékeként szerzi meg.
  • A jövő évtől az autósoktatók – amennyiben átalányadózó egyéni vállalkozók – 80 százalék költséghányadot számolhatnak el, vagyis csupán bevételük 20 százaléka számít jövedelemnek.

Akkor sem szűnik meg a katás adóalanyiság, ha cégtől, intézménytől tevékenységéhez adományt, támogatást kap a katás egyéni vállalkozó, illetve akkor sem, ha például a katás egyéni vállalkozó egy cég felszámolás, végelszámolása során annak eszközeit megszerzi. Ez utóbbi módosítás csak a november 1-jét követően megszerzett bevételekre vonatkozik, tehát ha az új kata-törvény szerint szeptember 1. és október 31. között egyéni vállalkozó ilyen jellegű bevételt szerzett, le kell mondania katás adóalanyiságáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.