Direkt vagy véletlenül, de nem pontosan emlékszik a kormány, hogy mit is akart kezdeni a katával

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 15., péntek 4:19
24

Gulyás Gergely miniszterelnökséget és kormányinfókat vezető miniszter nagyon sok érdekes dolgot hozott elő a szerdai kormányinfón arról, hogy miért és miért pont így kellett „a kormány eredeti szándékához” visszaterelni, vagyis lényegében kivéreztetni a katát. Közgazdászokkal beszélgetve kiderült, hogy Gulyás több állítása hadilábon áll a valósággal, de legalábbis mélyebb kifejtést igényel. Ebből az is kiderül, hol érti és magyarázza félre a kormány a kata működését és fejlődését, és azt, hogy pontosan milyen hatásai lesznek annak, hogy a 450 ezer katázó nagy része számára ellehetetlenítik ezt az adózási formát.

Óriási bevétel az államnak

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón bevallotta, még a kormány sem tudja, hogy mekkora költségvetési hatása lehet annak, hogy a katások döntő többségét kiteszik az adónemből. Gulyás szerint azért nem lehet ezt pontosan tudni, mert nem lehet, hogy a katából kiszorulók milyen alternatív adózási formát választanak, és milyen arányban. Ezt egyelőre valóban nem tudni, de Reizer Balázs, az Eötvös Loránd Kutatói Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont és a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdásza végzett megközelítő számításokat.

Ezek alapján legalább háromszorosára növekszik azok adója, akik a magyar átlagbért keresnék, és most kiszorulnak a katából. Reizer szerint a kata után a kisvállalkozóknak az átalányadózás a második legjobb opció, így arról végzett számításokat, hogy mi történne, ha minden katás ehhez nyúlna szeptembertől. Ez nyilván nem pont így lesz, de ettől még jól lehet szemléltetni, mekkora változásról beszélünk, mind ami a vállalkozók jövedelmét, mind ami az államkasszát illeti.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt