Ezrek tüntetnek a rakparton MZP hívására, a slágerszó a szolidaritás, a nyaloncok is megkapták a magukét

POLITIKA
2022 július 16., 15:34
comments 40

(Cikkünk frissül!)

  • Márki-Zay Péter és mozgalma a budapesti Jászai Mari téren tüntet a kata-törvény ellen és az Orbán-rendszer károsultjai mellett.
  • Ez itt a folyamatosan frissülő közvetítésünk, az újdonságokat nem meglepő módon mindig legfelül találod.

19:24 Összeállnak a felszólalók egy közös képre. Gurzó szerint 5-6 ezren voltak, annál azért talán valamivel kevesebben. Tüntessetek minden nap - küldi haza a tömeget. Hamar el is kezdenek oszlani. Nagyon klasszikus tüntetés volt, sok és hosszú beszéddel. A Margit hídra invitál valaki a tömegből a színpadról.

19:20: Ébresztő, ébresztő - skandál tapsolva a tömeg. Márki-Zay aztán megismétli, hogy jó lenne, ha Orbánék nem lopnának többet, erre jön újra az Orbán takarodj. Minden nap választás van, dönteni kell jó és rossz között, ki kell állni az elnyomotttakért is. Elhangzik még a kampányban sokat hallott az elmúlt ezer év lekorruptabb kormánya. Köszönöm, Isten óvja a magyarokat - köszön el Márki-Zay, de újrakezdi, hogy viselni kell a kék szalagot. Aztán újra elköszön. "MZP, MZP" - zúg a tömeg. És mintha tényleg vége lenne a beszédnek, Gurzó Ákos már a mikrofon mögött.

A jelenlévők a kormányéhoz képest egy más kultúrát képviselnek, a szeretetét és a szolidaritásért - mondja MZP. Lecsengetésnek tűnt, de mégsem az volt!

19:15: itt az első "Orbán, takarodj!" kórus. Igen, csak most, ez eddig inkább beszédhallgatós típusú, nem szenvedélyes tüntetés.

"Mire készül Orbán Viktor?" - kérdi MZP, csatlakozva az előtte szóló szakszervezeti vezetőhöz, aki szerint az erőszakszervezetek tagjainak fizetésemelése nem volt véletlen.

MZP szerint az összes fideszes megszorítást, különadót a kisemberek fogják megfizetni,

"de nem az a kisember, akinek nincs megtakarítása, a Döbrögi."

Nagyon hosszú beszédeket kellett végigvárnia, talán ezért idézte kétszer is úgy az ismert mondást, hogy "hazudtak reggel, éjjel és este is." Utána arról beszélt, hogy aki még mindig elhiszi a fideszes hazugságokat, az szerinte menthetetlen.

Márki-Zay most döbrögizte le Orbánt.

MZP szerint a megszorítások bejelentése volt "Orbán Viktor őszödi beszéde", hiszen kiderült, hogy minden választási ígéretük hazugság volt és a kormány azt valósította meg, amivel hazug módon az ellenzékét vádolta.

MZP indításként hősöknek nevezte azokat, akik nyáron is kimennek tiltakozni.

Gurzó most mutatta be a következő fellépőt, Márki-Zay Pétert.

Vajda szerint bár a háború nyilván hozzájárul az inflációhoz, az Orbán által ismételgetett "háborús infláció" kifejezés félrevezető. Mert amit tapasztalhatunk, az szerinte "fideszes választási infláció". A politikus rámutatott, hogy már a háború előtt is nálunk volt a legmagasabb a pénzromlás az Unióban.

Vajda képviselő tovább ijesztgeti a hallgatóságot: elmondja, hogy a kormány jövőre 2 ezer milliárd forintnyi uniós forrást tervezett be bevételként, de ha ez mégsem folyna be, "totálisan szétesik" a büdzsé.

Mindjárt jön MZP - hergeli az embereket Gurzó, de előbb még Vajda Zoltán, az MSZP-frakcióban ülő parlamenti képviselő következik, aki bemelegítésképpen a "szánalmas fideszes nyalonc propagandistákat" szólítja meg. Utána éles váltással arról beszél - a parlament költségvetési bizottságának elnökeként - hogy a 2023-as költségvetésben mindössze 5,2 százalékos inflációval kalkulál a kormány.

Nagy befejezte, most Gurzó hangulatmester tüzeli zászlólengetésre a tömeget a hazudtak éjjel, hazudtak nappal szöveggel, a jobb fotók és videók végett, "kezeket a magasba, zászlókat a magasba" - kiáltja például.

Nagy szerint van olyan értelmezése a katonai és rendőri fizetésemeléseknek, hogy a kormány "erőszakkal akarja lenyomni" a társadalmi akaratot.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője nyitásnak azt emelte ki, hogy fontos lenne kiállnunk másokért és nem csak akkor tiltakozni, ha minket ér támadás.

Gurzó szerint "több mint 5-6 ezer" tüntető van már jelen, de igazán fontosnak azt tartaná, ha mostantól minden egyes nap tiltakozna valaki az Orbán-rendszer ellen.

photo_camera Gurzó Ákos tömeget becsül

Lakatos Béla, Ács egykori polgármestere, volt iskolaigazgató beszél. Arról, hogy nem adja be a derekát, bár az utóbbi években 10 tanári helyre pályázott, de egyszer sem nyert. Utána azt ecsetelte szenvedélyesen, hogy a hazai romákat, különösen kelet-Magyarországon, "senkiházi roma kápók tartják nyomorban", a kormány érdekeinek megfelelően.

photo_camera Lakatos Béla lendületesen beszélt Fotó: Németh Dániel/444

Gurzó szervező épp arra kéri a tömeget, hogy húzódjanak közelebb a színpadhoz, hogy a felső rakparton várakozók is odaférjenek. Szerinte az alsó rakpart lefoglalt részére 5-6 ezer ember is beférhet, ha eljönnek annyian.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az eddigi legkomolyabb éljenzést váltotta ki a kübekházai polgármester azzal a gondolattal, hogy a kormány áldozatainak "félre kell tenniük a finnyásságot" és megtalálniuk azt, ami összeköt. Utána arról ejtett szót, hogy új (ellenzéki) vezetőkre lenne szükség.

Ha olvasóink közül bárki a helyszín felé tartana, vegye figyelembe, hogy tudósítónk szerint a rakparton nincs árnyék egyáltalán.

Nagy Imre újratemetésén látott egy srácot, egy bizonyos Orbán Viktort, aki szívéből beszélt - idézte fel Molnár - de Orbánból mostanára szerinte "kivénhedt kommunista lett", mint egy párttitkár a Tanúból. "A Fidesz kommunista, a KDNP a ministránsa" - kiáltja a polgármester, aki korábban arról is beszélt, hogy hívő keresztény.

"Ilyen országot szerettünk volna 30 éve?" - kérdezi a tömeget Molnár, amire heves fújolás a reakció.

photo_camera Molnár Róbert nem néz ki harciasnak, de sikerült feltüzelnie a tömeget. Fotó: Németh Dániel/444

"A lelkészeinkből, papjainkból béreseket csináltak" - hívja fel a figyelmet a rendszer egy másik aspektusára az eddigi szónokok közül messze leghatásosabb Molnár polgármester.


"Közben MZP folyamatosan jegyzetel a legendás kék füzetbe, kihúz mondatokat, beleír újakat. Molnár olyan energiával tolja, hogy felébresztette és az ujja köré csavarta a tömeget" - jelenti Haszán tudósító. Íme:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

"Ti se adjátok el a lelketeket!" - kéri a pódiumról a tömeget Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, akit Gurzó mint "Márki-Zay Péter nagy barátját" vezetett fel. Molnár nem adta be a derekát, mondja, miközben "talpnyalók építenek lakájbirodalmat".

Gurzó Ákos most arról beszél, hogy bebizonyosodott, minden hazugság volt, amivel a kormány a kampányban az ellenséget vádolta és most ezeket valósítja meg éppen.

Az első nagy fújolást Európa legnagyobb tűzijátéka kapta.

Így nézhet ki a tömeg Zeke László pulpitusáról, bár azóta, hogy a kép készült, többen lettek:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

"Aki a lábát a pedagógusokba törli, az a gyerekeinkbe törli a lábát"

- mondja Zeke László ügyvéd, aki az eddigi leghosszabb beszédet tartja, pörge szalmakalapban. Ő az:

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

"Vegyes a közönség, sok az idős és a 20 év körüli" - jelenti Haszán tudósító. A tömegben ott áll például a fáradhatatlan független liberális ellenzéki Kőszeg Ferenc is:

Zeke László debreceni ügyvéd épp arról beszél, hogy "Hogy a francba kerültem én ide". Nem katás, nem érintett a friss módosításban, nem pedagógus, nem hagyták az út szélén. Akkor miért??? Pont ezért - mondja. Mármint hogy megmutassa, mire lenne most szükség. Szolidaritásra.

Magyar Bence, a Minden Fiatal Magyarországa új elnöke szerint az emberek felébredtek téli álmukból és az utcára mentek. Ehhez a hazugságok kellettek.

Jó reggelt, Budapest - köszöntötte az embereket Márki-Zay tanácsadója, az itt főszervezőnek tűnő Gurzó Ákos. Utána azt mondta, hogy mindenkiért tüntetnek, aki az Orbán-rendszer áldozata.

Fél hat után kicsivel tudósítónk már ezresre becsülte a jelenlévők számát.

Az elméleti kezdési időben, délután ötkor durván kétszáz ember állhatott a színpad előtt tudósítónk szerint a Jászai Mari tér alatti rakpartszakaszon, ahol Márki-Zay Péter és mozgalma készül demonstrálni a kata-törvény ellen.

De még folyamatosan érkeznek az emberek, sokan például nem tudták kapásból, hogy a Jászai melyik részén van a demonstráció.

Még nem történt semmi, de a tudósítónk, Haszán Zoltán, a tömegben már találkozott ironikus politikai tárggyal:

és hibátlan tiltakozó táblával is:

Márki-Zay aktivistái feliratokkal és zászlókkal dekorálták ki az alsó rakpart partfalát, így a résztvevők egy része egy emelettel magasabban tiltakozik:

A tömegben Márki-Zay Péter felesége osztogatott uniós zászlókat

miközben a férje tudósítónk szerint a közönséggel szefizett a tüntetés kezdete előtt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.