Október vége óta már nem dolgozhat ügyvédként Völner Pál

bűnügy
2022 november 08., 05:21
comments 1

Október végén felfüggesztették Völner Pál ügyvédi tevékenységét, a volt politikusnak le kellett adnia a bélyegzőjét, ügyvédi igazolványát érvénytelenítették, az ügyvédek névjegyzékében pedig inaktívra változott a státusza, vagyis nem dolgozhat ügyvédként – írja a hvg.hu.

Völner a végrehajtói karnál kirobbant korrupciós botrány ellenére néhány hete még dolgozott, a lap szerint Nyergesújfalun praktizált céges és munkaügyi kérdésekben eljáró ügyvédként.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én.
photo_camera Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 12-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Völner Pál, Schadl György és még 20 társuk ellen október 24-én nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt

A vádirat szerint Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, fideszes politikussal. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A Schadl-Völner üggyel az év elején részletesen foglalkoztunk, a birtokunkba jutott nyomozati anyagok alapján mutattuk be többek között azt, hogy hogyan zajlottak a két főszereplő találkozói a nyomozók szerint, illetve hogy milyen korrupciógyanús ügyeket tárt fel az ügyészség az egyetemeken, és hogyan nyomult Schadl a bíróságokon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.