Római kori bronzszobrokat találtak Toszkánában

KULTÚRA
2022 november 08., 12:52

Huszonnégy nagy és több kisebb, római korból származó, gyönyörű állapotban fennmaradt bronzszobrot találtak toszkánai termálfürdőkben – írja a Reuters. A régészeti projektet vezető Jacopo Tabolli azt mondta, „ez egy jelentős, kivételes lelet”.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Tabolli szerint a szobrok egy szentélyt díszítettek, és egyfajta rituálé keretében merítették őket termálvízbe, valószínűleg a Kr. u. 1. század környékén. A szobrokat körülbelül 6000 bronz-, ezüst- és aranypénz borította.

A szobrokat a Rómától 160 kilométerre fekvő San Casciano dei Bagniban találták az elmúlt két hétben. A területen már három éve kutatnak a régészek.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter szerint a leletek további lendületet adhatnak a turizmusnak Olaszországban. Úgy fogalmazott, hogy „ez egy kivételes felfedezés, amely ismét megerősíti, hogy Olaszország az egyedülálló kincsek országa”.

A szobrokat Grossetóba szállították, de vissza fognak kerülni San Casciano dei Bagni városába, hogy ott egy új múzeumban állítsák ki őket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.