Római kori bronzszobrokat találtak Toszkánában

KULTÚRA
november 8., 12:52

Huszonnégy nagy és több kisebb, római korból származó, gyönyörű állapotban fennmaradt bronzszobrot találtak toszkánai termálfürdőkben – írja a Reuters. A régészeti projektet vezető Jacopo Tabolli azt mondta, „ez egy jelentős, kivételes lelet”.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Tabolli szerint a szobrok egy szentélyt díszítettek, és egyfajta rituálé keretében merítették őket termálvízbe, valószínűleg a Kr. u. 1. század környékén. A szobrokat körülbelül 6000 bronz-, ezüst- és aranypénz borította.

A szobrokat a Rómától 160 kilométerre fekvő San Casciano dei Bagniban találták az elmúlt két hétben. A területen már három éve kutatnak a régészek.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter szerint a leletek további lendületet adhatnak a turizmusnak Olaszországban. Úgy fogalmazott, hogy „ez egy kivételes felfedezés, amely ismét megerősíti, hogy Olaszország az egyedülálló kincsek országa”.

A szobrokat Grossetóba szállították, de vissza fognak kerülni San Casciano dei Bagni városába, hogy ott egy új múzeumban állítsák ki őket. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt