101 magyar településen szüntetné meg a háziorvosi ügyeletet a kormány

POLITIKA
2022 november 09., 06:46
comments 13

A jelenlegi csaknem háromszáz helyett a jövőben 81 magyarországi járásban összesen csupán 102 háziorvosi ügyeleti központot tartana fenn az egészségügyi kormányzat, jelentette a Népszava. A lap beszámolója szerint Budapesten kívül a kormányzat az Országos Mentőszolgálatra bízná a háziorvosi ügyeleti feladatok megszervezését.

Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védõoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án.
photo_camera Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Fotó: Czeglédi Zsolt

Magyarországon Budapesten kívül 151 járás van, vagyis az egészségügyi kormányzat már azt sem tartja szükségesnek, hogy valamennyi járásban fenntartson háziorvosi ügyeletet.

A lap birtokába került előterjesztés alapján 101 magyar településen szűnne meg az alapellátási ügyelet, köztük olyan nagyobb településeken is, mint Budaörs, Hajdúböszörmény, Kiskunlacháza, Százhalombatta, Sajószentpéter, Veresegyház.

A jövőben az ügyeleteket 102 járási egészségközpontban adnák azok a háziorvosok, akiket normál, 8-16 óráig tartó ügyeletük után 16-22 óra között, illetve hétvégére lehetne beosztani ügyelni. A 102 központból 21 csak gyermekeket, 21 csak felnőtteket látna el, mindössze hatvan lenne, amely gyermekeket és felnőtteket egyaránt ellát.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.