Kitiltották a nőket a vidámparkokból a tálibok

külföld
2022 november 09., 17:21

A radikális iszlamista afganisztáni tálibok nőkkel szembeni újabb korlátozó intézkedésként elrendelték, hogy a vidámparkok üzemeltetői ne engedjenek be nőket. Mohammad Szadik Akif Muhadzsir, az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium, közismertebb nevén a tálibok erkölcsrendészete azt már márciusban rendelte el, hogy a fővárosban, Kabulban működő vidámparkok látogatóit nemük szerint el kell különíteni.

Tálib harcosok dodgemeznek, miután visszafoglalták Afganisztánt 2021. november 23-án.
photo_camera A tálib harcosok kedvükre dodzsemezhetnek a vidámparkokban Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, kizárva őket így a közéletből és a felsőoktatásból. A nők oktatási, munkavégzési és egyéb szabadságjogaiért tüntetők megmozdulásait sorra elfojtották. Az újabb tálib hatalomátvétel óta a nők sérelmére elkövetett – felderítetlenül maradt – gyilkosságok száma növekedett.

Munesza Mubarez afgán nőjogi aktivista szerint a tálibok a nőket eszközként használják politikai céljaik elérése érdekében. „Ezek a korlátozások tulajdonképpen túszul ejtésnek minősülnek, nincsen semmilyen vallási vagy humanitárius vetületük” – tette hozzá. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.