Armageddon tábornok rengeteget kereshetett a szíriai háborún

külföld
2022 november 10., 19:00
comments 1
  • Rengeteg pénzt kapott egy Gennagyij Tyimcsenko orosz milliárdoshoz köthető szíriai – foszfátbányászattal foglalkozó – vállalattól az Argus SFC.
  • A Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listáján a 203. helyet elfoglaló Tyimcsenko Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja.
  • az Argus SFC egy Szverdlovszk régióból származó faipari vállalkozás, amelyhez szorosan köthető a hírhedten kegyetlen, az orosz–ukrán háborúban egy ideje a megszálló hadsereget irányító tábornok, Szergej Szurovikin felesége.
Putyin 2018. december 28-án még kitüntette Szurovikint.
photo_camera Szergej Szurovikin – Armageddon tábornok, a világvége főtisztje Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

A politikai elítélt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij csapata a Meduza cikke szerint megpróbálta feltárni, hogyan keresett és feltehetőleg keres ma is a szíriai háborún Szurovikin, aki sokáig ott szolgált az orosz erők parancsnokként.

Az Armageddon tábornokként is emlegetett főtiszt felesége, Anna Szurovikina még a 2000-es évek közepén lett társalapítója az Argus SFC-nek. Üzleti partnere volt Anasztaszija Misarina, az Orosz Föderáció közlekedési miniszterhelyettesének lánya, később Szverdlovszk régió kormányzója.

2011-ben Navalnij csapata szerint egyértelműen jogszerűtlenül kapott a cég hatalamas mennyiségű állami pénzt. Rengeteget cikkeztek róla az újságok, mégis, amikor egy helyi képviselő megvádolta a vállalkozást, a bíróság e vádak visszavonását követelte. A képviselő halálos fenyegetéseket kapott Szurovikintől.

Nem rossz biznisz, pedig nem csinál semmit

Navalnij csapta szerint más tulajdonosokkal ugyan, de az Argus továbbra is működik. 2018 után veszteséget termelt, de 2020/21-ben a semmiből 104 millió rubel kölcsönt kapott az STG Logisticstól, a Tyimcsenko vezette Sztrojtranszgaz leaányvállalatától. A kölcsönt azóta se fizették vissza.Az STG Logistics korábban engedélyt a kapott a szíriai elnöktől, hogy foszfátot bányásszon országában. A szerződés szerint a profit hetven százaléka Tyimcsenko vállalatát illette.

Genagyij Timcsenko, a Volga csoport tulajdonosa, a Novatek gáztermelő cég nagyrészvényese rajta van a szankciós listán, mégis 1,8 milliárd dollárral gazdagodott november óta. Fotó:  Sergey Guneev/Sputnik
photo_camera Gennagyij Timcsenko, a Volga csoport tulajdonosa, a Novatek gáztermelő cég nagyrészvényese rajta van a nyugati szankciós listán, mégis 1,8 milliárd dollárral gazdagodott november óta. Fotó: Sergey Guneev/Sputnik Fotó: Sergey Guneev

Tyimcsenko 2017-ben kezdte meg az Ash-Sharqiya és a Khenifis foszfátlelőhelyeken a termelés helyreállítását. Ebben az évben Szurovikin a szíriai orosz csapatok parancsnoka volt, és személyesen jelentette Putyinnak a két foszfátlelőhely felszabadítását. A kibányászott ércet a tartúszi kikötőbe szállították, amely az orosz hadsereg katonai bázisaként szolgált.

A kikötőt Tyimcsenko egy másik cége irányította, új dokkot is építettek a szállítmányok beérkezésére. A csapat szerint mivel a szíriai körülmények között a bányászat és a szállítás rendkívül nehéz, az üzlet nagyon sérülékeny volt. Navalnijék szerint Szurovikin a hadsereget használhatta, hogy a kitermelés és a szállítás zavartalanul folyhasson. (Meduza.io)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.