Navalnij szerint újabb büntetőeljárás indult ellene

oroszország
2022 október 20., 17:15

A közösségi médián keresztül eljuttatott üzenetében a politikai elítélt ellenzéki politikus arról számolt be, hogy a hatóságok értesítették, újabb ügyben nyomoznak ellene. A jelenleg is a legszigorúbb orosz fegyenctelepen, a Vlagyimir 6-on őrzött Navalnij szerint azzal gyanúsítják, hogy a börtönben

  • terrorcselekményre buzdított,
  • extrém aktivistákat pénzelt, továbbá
  • a nácizmust mentegette.

A Meduza összefoglalója szerint a nyomozók őt tekintik a bűnbanda vezetőjének, amelyik terrorcselekményeket és szélsőséges nézeteket népszerűsített a Популярная политика Youtube-csatornán. Tevékenységéért szerinte 30 évet is kaphat.

2021 februárjában Navalnij egy "veterán megrágalmazásért" egy nyilvánvalóan politikai perben, egy korábbi ügyét is beleszámítva 3,5 évet kapott. Idén márciusban "a bíróság megsértéséért" és egy állítólagos csalási ügyért további 9 év szigorítottra ítélték. Májusban jelentette be, hogy extrémizmussal is megvádolták, majd szeptemberben bejelentette, hogy valamivel megint gyanúsítják, de nem tudja, mivel. Ez tisztázódhatott most.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.