Évtizedekre börtönbe zárják az amerikai párt, akik szendvicsben csempésztek ki atomtitkokat

külföld
2022 november 10., 09:51
comments 18

Hosszú börtönbüntetésre ítélték azt az amerikai haditengerészeti mérnököt és a feleségét, akik atommeghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos titkokat próbáltak eladni valakinek, akit egy külföldi kormány képviselőjének hittek. A bíró Jonathan Toebbe-t több mint 19 évre, feleségét, Diana Toebbe-t pedig közel 22 évre ítélte - írja a Guardian.

A marylandi Annapolisból származó házaspár azzal védekezett, hogy mentális és alkoholproblémákkal küzdöttek. Hozzátették, nagyon aggódtak a politikai légkör miatt, amikor 100 ezer dollárnyi kriptovalutáért cserébe atomtitkokat próbáltak eladni.

A bíró szerint történetük olyan, „mint egy bűnügyi regény vagy egy forgatókönyv”, és hogy Jonathan Toebbe „tettei és kapzsi, önző szándékai a tengeren szolgáló katonákat és az ország minden polgárát kiszolgáltatott helyzetbe hozták”.

Diana Toebbe, aki elismerte, hogy segített a férjének, súlyosbított büntetést kapott, mert megpróbált két levelet küldeni férjének a börtönből. A bíróságon felolvasott leveleket még a kézbesítés előtt elfogták. Az egyikben Diana Toebbe azt írta férjének, hogy miután elolvasta a levelet, húzza le a vécén. Arra bátorította a férfit, hogy hazudjon arról, hogy ő is részt vett a bűncselekményben, és mondja azt, hogy ő nem tudott semmiről. A bíró szerint a nőből hiányzott a valódi megbánás, nem vállalta a felelősséget a tetteiért.

Jonathan és Diana Toebbe
photo_camera Jonathan és Diana Toebbe Fotó: -/AFP

Az ítélethirdetés előtt Jonathan Toebbe elmondta, hogy stresszel küzdött, amikor pluszmunkát vállalt, és hogy problémái voltak az alkohollal is. Elmondta, hogy 18 hónapon keresztül az idegösszeomlás figyelmeztető jeleit tapasztalta, amiket nem ismert fel.

„Azt hittem, hogy a családomat súlyos veszély fenyegeti, hogy maga a demokrácia omlik össze” - mondta. Állította, hogy ez a hit eluralkodott rajta, és arra késztette, hogy azt higgye, „meggondolatlan lépéseket kell tennie, hogy megmentse őket a nagy bajtól”.

Az ügyészek szerint Toebbe visszaélt a szigorúan titkos kormányzati információkkal, és többször adott el részleteket a Virginia-osztályú tengeralattjárók tervezéséről és teljesítményéről valakinek, akiről azt hitte, hogy egy külföldi kormány képviselője, de aki valójában az FBI ügynöke volt.

Diana Toebbe elismerte, hogy ő volt az őrszem több előre megbeszélt átadási helyen, ahol a titkos információkat tartalmazó memóriakártyákat hagyták hátra. A memóriakártyákat olyan tárgyakba rejtették, mint például egy rágógumipapír vagy egy mogyoróvajas szendvics. A házaspárt 2021 októberében tartóztatták le.

Az információk egyike sem volt szigorúan titkos vagy titkos besorolású.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.