Országos Kereskedelmi Szövetség: Lehetetlen egyetlen éjszaka alatt felkészülni az új árstopra

gazdaság
2022 november 10., 04:16
comments 13

Sajtóközleményt adott ki szerda éjjel az Országos Kereskedelmi Szövetség. Ebben a vásárlók türelmét kérik, mert - mint írják - a november 9-én, a késő esti órákban a Magyar Közlönyben megjelent, a tojás és a burgonya árstopjáról szóló rendeletmódosítás olyan gyorsan lépett hatályba, hogy arra a kerekesedők egyszerűen nem tudnak felkészülni.

Azt írják, a rendelet kihirdetése idején az üzletek nagyobb része már zárva volt, a dolgozók már hazamentek.

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, és mivel mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, „így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat” - írja az OKSZ közleményében.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, és rendkívül fontos tudni azt is, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen - ez is időigényes. Ráadásul ha „az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell. A kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes”.

Mivel a rendelet késő este jelent meg, sok kisebb üzlet valójában csak reggel szembesül majd azzal, hogy a rendeletmódosítás már hatályba is lépett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.