Országos Kereskedelmi Szövetség: Lehetetlen egyetlen éjszaka alatt felkészülni az új árstopra

gazdaság
2022 november 10., 4:16
comments 13

Sajtóközleményt adott ki szerda éjjel az Országos Kereskedelmi Szövetség. Ebben a vásárlók türelmét kérik, mert - mint írják - a november 9-én, a késő esti órákban a Magyar Közlönyben megjelent, a tojás és a burgonya árstopjáról szóló rendeletmódosítás olyan gyorsan lépett hatályba, hogy arra a kerekesedők egyszerűen nem tudnak felkészülni.

Azt írják, a rendelet kihirdetése idején az üzletek nagyobb része már zárva volt, a dolgozók már hazamentek.

„Ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek, és mivel mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, „így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat” - írja az OKSZ közleményében.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az árváltozásokat bármilyen ok miatt a vállalkozások központja rendeli el, és rendkívül fontos tudni azt is, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen - ez is időigényes. Ráadásul ha „az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell. A kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes”.

Mivel a rendelet késő este jelent meg, sok kisebb üzlet valójában csak reggel szembesül majd azzal, hogy a rendeletmódosítás már hatályba is lépett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt