Árstopot vezetnek be a friss tojásra és az étkezési burgonyára

gazdaság
2022 november 09., 09:30
comments 90

"A legnagyobb probléma a szankciós infláció" - közölte a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely, aki szerint az élelmiszerárak is az energiaárak miatt növekednek - az élelmiszerárak amúgy már az ukrajnai háború, így bármilyen, amiatt elrendelt szankció előtt elszabadultak, a kormány is még tavaly hozta meg az első árstopot.

Most újabb két termékre terjesztették ki az árstopot. "Megnéztük, milyen alapvető termékek drágultak, ezek között a tojás és a burgonya előkelő helyen szerepel" - mondta, így bejelentette, hogy a tojás és a burgonya árát a 2022. szeptember 30-i áron rögzítik.

UPDATE: Gulyás Gergely a sajtótájékoztató elején azt a nem lényegtelen információt elgelejtette közölni, hogy nem általában a tojás, csak az M-es (közepes méretű, tehát valójában kicsi) tojás árát rögzítik. A kérdésre, hogy burgonyából melyikre, a miniszter, aki ezek szerint még az életben nem vásárolhatott se tojást, se krumplit, előbb nevetgélve azt felelte, hogy "burgonyából a burgonyára" vonatkozik az árstop, majd a jegyzeteiből kiolvasta, hogy mégsem, mert abból is csak a kései krumplira.

UPDATE 2: Minden jel szerint Gulyás miniszter úr még a jegyzeteiből is rosszul tájékozódott. Legutóbbi frissítésünk után a miniszterelnöki sajtóiroda egy fiatal munkatársa azzal hívta kollégánkat, hogy valójában az árstop minden "friss tyúktojásra fog vonatkozni", krumpliból pedig az "étkezési burgonyára". Vagyis, ha helyesen értelmezzük a miniszterelnöki sajtóiroda közlését, az árstop az emberi fogyasztásra alkalmas tyúktojásra és krumplira vonatkozik majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.