Százharminc kaszpi fóka pusztult el Kazahsztánban

ÁLLAT
november 10., 12:07
comments 1

Egy kihalás fenyegette fókafaj 131 egyedének tetemére bukkantak Kazahsztán nyugati részén, a Kaszpi-tenger partján. A tömeges állatpusztulás oka egyelőre nem ismert.

A kazahsztáni környezetvédelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy a kaszpifóka-tetemekre a Kaszpi-tenger, a világ legnagyobb zárt tengere partján bukkantak, Mangisztau tartomány Tupkaragan járásában. A tetemeket felboncolják, a helyszínen vett talaj- és vízmintákat elemzik.

A Kaszpi-tengerben élő egyetlen fókafajtát, a kaszpi fókát (Pusa caspica) Kazahsztán 2020 novemberében vette fel a ritka és kihalással fenyegetett fajok listájára. A kaszpi fókát a környezetszennyezés mellett az orvvadászat is veszélyezteti.

Az Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán határolta Kaszpi-tengerben a XX. század elején több mint egymillió kaszpi fóka élt, mára csak mintegy 68 ezer felnőtt egyed maradt, azaz az eredeti populáció kevesebb mint 7 százaléka a Természetvédelmi Világszövetség (UICN) szerint, amely veszélyeztetettnek minősíti a fajt.

A kaszpi fóka, amelyre nemrégiben még intenzíven vadásztak, mostanra főként a terméketlenséget okozó ipari szennyeződésektől szenved. Az ENSZ szerint ez a szennyeződés a kőolajipar, a sugárzó és ipari hulladékok, valamint a nagy mennyiségű szennyvíz következménye.
A Kaszpi-tenger állat- és növényvilága egyaránt megsínyli az éghajlatváltozást és a magas hőmérséklet kiváltotta párolgás okozta alacsony vízszintet.
2020 decembere és 2021 májusa között mintegy 440 Kaszpi-tengeri fókát találtak holtan az oroszországi Dagesztán partjainál.

(MTI/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt