Biden a klímacsúcson: A klímaválság a bolygó életéről szól

klímaválság
2022 november 11., 18:03
comments 1

„Az éghajlati válság az emberi biztonságról, a gazdasági biztonságról, a környezeti biztonságról, a nemzetbiztonságról és a bolygó életéről szól” - mondta Joe Biden amerikai elnök az ENSZ 27. klímacsúcsán (COP27) Egyiptomban.

photo_camera Fotó: MOHAMED ABDEL HAMID/Anadolu Agency via AFP

Biden, mint a világ második legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátójának elnöke azt mondta, hogy az USA 2030-ra teljesíteni fogja a kibocsátási céljait. Beszéde célja az volt, hogy emlékeztesse a Sharm el-Sheikhben összegyűlt tisztviselőket, hogy tartsák életben azt a célt, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokon belül tartsák.

A klímaválságról jelenleg az orosz-ukrán háborútól kezdve az elszabadult inflációig sok minden eltereli a nemzetközi figyelmet. „Mindezek fényében minden eddiginél sürgetőbb, hogy megduplázzuk az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásainkat. Oroszország háborúja csak fokozza annak a szükségességét, hogy a világot megszabadítsuk a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségtől” - mondta Biden.

A tudósok szerint a kibocsátásoknak 43 százalékkal kell csökkenniük, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti hőmérséklethez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák, ahogyan arról a 2015-ös párizsi találkozón megegyeztek. Ez az a küszöbérték, ami felett az éghajlatváltozás veszélye kezd irányíthatatlanná válni.

photo_camera Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

Eközben a szervezőket emberi jogi aktivisták bírálták amiatt, hogy a COP27-et Egyiptomban tartják. Az ország kormányát visszaélésekkel vádolják az első demokratikusan megválasztott elnök 2013-as katonai megbuktatása óta. Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök megérkezésekor közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy Egyiptom nemzeti tervet dolgozott ki az emberi jogokkal kapcsolatban, és e tekintetben fejlődni szeretne.

Az idei találkozón az újabb vállalások helyett inkább azon van a hangsúly, hogy az éghajlatváltozásért felelőssé tehető fejlett országok mennyi pénzzel hajlandók kompenzálni az annak katasztrofális hatásait már most megérző globális Dél országait, és mindezt milyen alapon hajlandók megtenni. Mindeközben az már szinte biztos, hogy az eddig tett kibocsátáscsökkentési vállalásokkal nem lehet elérni, hogy a globális éghajlat az ipari forradalom előtti szinthez képest csak 1,5 fokkal melegedjen föl, vagyis hogy elkerüljük a legsötétebb forgatókönyveket. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.