Franciaországban kötött ki 230 bevándorlóval a hajó, amiről Olaszországban nem engedték leszállni az embereket

külföld
2022 november 11., 14:20

Csütörtökön kikötött Toulon katonai kikötőjében az az SOS Méditerranée segélyszervezet által üzemeltetett hajó, amit 230 észak-afrikai bevándorlóval a fedélzetén három hétig várakoztattak Olaszország partjainál a helyi hatóságok, végül nem adtak neki kikötési engedélyt. A francia kormány végül beleegyezett, hogy fogadja az Ocean Viking nevű hajót, de ezt „kivételes” esetnek nevezték, és azt ígérték, hogy megtorolják Olaszországon, amiért megszegték a nemzetközi jogot és nem engedték kikötni az olasz vizeken lévő hajót.

A bevándorlókat szállító Ocean Viking.
photo_camera A bevándorlókat szállító Ocean Viking. Fotó: CHRISTOPHE SIMON/AFP

A francia vezetés felelőtlennek és embertelennek nevezte az olasz kormány amiatt, hogy nem sietett a hajó segítségére, és szakszerűtlennek azt, hogy döntés nélkül 20 napig várakoztattak rossz állapotban lévő embereket.

A bevándorlókat Líbia partjainál vette fel az Ocean Viking kisebb, életveszélyes csónakokból. A 230 bevándorlóból 57 gyerek, négy utast súlyos egészségügyi állapotban szállítottak kórházba kikötés után. Azoknak a kétharmadát, akiknek végül megítélik a menekültstátuszt, Németország, Luxemburg, Portugália és Bulgária szolidaritásból átveszi. Azokat, akiknek a hatóságok nem adnak menekültstátuszt, Franciaország visszaküldi a saját országába.

Gérald Darmanin belügyminiszter azt mondta, hogy az EU-s törvények szerint ezekért a bevándorlókért Olaszország tartozik felelősséggel. A miniszter szerint Emmanuel Macron napokig próbálta meggyőzni Giorgia Melonit, hogy tartsák be a nemzetközi jogot. Darmanin szerint az olaszok tettének komoly következményei lesznek a Franciaországgal és az EU-val való viszonyukban is. Meloni pénteken úgy reagált: meglepte az francia kormány agresszív hangvétele, mely szerinte érthetetlen és igazságtalan. A vita következményeként például Franciaország úgy döntött, befagyasztják a tervet, mely szerint 3500 menekültet vettek volna át Olaszországtól. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.