Orbán békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére

POLITIKA
2022 november 11., 07:24
comments 13

Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ) - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az üzbegisztáni Szamarkandban, a szervezet csúcstalálkozóján.

Miközben a magyar kormány éppen az eddigi legdurvább módon fenyegeti vétóval az Ukrajnával segíteni igyekvő Európai Uniót, Orbán közben elmondta, hogy a a legnagyobb probléma, hogy Európában a békét akarók hangja sokkal halkabb azokénál, akik súlyosbítani akarják a feszültséget.

Szadir Zsaparov kirgiz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Recep Tayyip Erdogan török, Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Gurbanguly Berdimukhammedov volt türkmén elnök, a türkmén parlament felsõháza, a Népi Tanács elnöke, lham Alijev azeri elnök és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján az üzbegisztáni Szamarkandban
photo_camera Szadir Zsaparov kirgiz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Recep Tayyip Erdogan török, Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Gurbanguly Berdimukhammedov volt türkmén elnök, a türkmén parlament felsõháza, a Népi Tanács elnöke, lham Alijev azeri elnök és Orbán Viktor miniszterelnök (b-j) a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján az üzbegisztáni Szamarkandban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Magyarország célja, hogy tűzszünet jöjjön létre Ukrajnában, és mielőbb béketárgyalások kezdődjenek. Csak ez tud véget vetni az energiaválságnak is, tette hozzá a miniszterelnök, de az MTI összefoglalójából nem derült ki, hogy Orbán kifejtette-e, Magyarország hogyan látja elérhetőnek ezt a tűzszünetet, és milyen javaslatai vannak ezzel kapcsolatban.

Külön köszönetét fejezte ki a TÁSZ-tag Törökországnak egyebek között az élelmiszerválság elkerülésében tett sikeres közvetítői lépéseiért, hangoztatva, hogy egy ilyen válság újabb tömeges migrációs hullámot váltana ki, és ez közvetlenül érintené Magyarországot, amely Orbán elmondása szerint idén 250 ezer illegális határátlépési kísérletet állított meg déli határainál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.