800 covidos utassal kötött ki egy tengerjáró hajó Sydneyben

járvány
2022 november 12., 06:46
comments 7

A Majestic Princess tengerjáró hajó 4600 utasából és személyzetéből 800-an covidosak lettek, mire Sydneyben kikötött. A hajó Új-Zélandról tartott Ausztrália felé. Az eset hasonlít a 2020-as Ruby Princess esetéhez: annak több mint 900 utasa lett koronavírusos és 28 ember meghalt. Pont emiatt Ausztrália belügyminisztere szombaton igyekezett megnyugtatni a közvéleményt arról, hogy a megfelelő protokoll betartásával juttatják el a fertőzötteket biztonságos helyre.

A Majestic Princess tengerjáró
photo_camera A Majestic Princess tengerjáró Fotó: LIN SHANCHUAN/Xinhua via AFP

A hajót üzemeltető cég, a Carnival Australia elnöke elmondta, hogy a Majestic Princessen körülbelül a 12 napos út felénél kezdett megugrani a fertőzöttek száma. Az esetek többségében a betegeknek enyhe tünetei voltak vagy azok sem. Szerinte nem kell tartani a Ruby-hoz hasonló kimeneteltől, mert azóta „már sokat tanultunk” a vírusról. A koronavírusos utasok el vannak különítve a hajón is, és egészségügyi személyzet gondoskodik róluk, a hatóságokkal együttműködve figyelik az állapotukat.

Kikötést követően egyesével segítenek nekik eljutni olyan szállásra, ahol kivárhatják az elkülönítés végét. A többiek hamarosan tovább indulnak Melbourne felé. Ausztráliában egyébként is nő a covid-fertőzöttek száma, Új Dél Walesben péntekig hét nap alatt 19 800 új esetet regisztráltak. (BBC, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.