Kevesen jelentkeznek határvadásznak és több mint harmaduk alkalmatlan a feladatra

belföld
2022 november 12., 08:06
comments 11

Több mint tízezren érdeklődtek októberig a határvadász-képzés iránt, de ebből aztán ténylegesen csak 2077 fő jelentkezett. A jelentkezőknek kicsit több mint a fele esett át eddig az alkalmassági vizsgálaton, közülük 811 fő kapott „megfelelt” minősítést és ők esküt is tettek, 454-en viszont megbuktak az egészségi, pszichológiai, fizikai alkalmasságin vagy magán a vizsgán - írja a hvg.hu. A lap a határvadászok toborzását, képzését és foglalkoztatását végző Országos Rendőr-főkapitánysághoz nyújtott be közérdekű adatigénylést, tehát hivatalos statisztikákról van szó.

Határvadász képzés Nyírbátorban
photo_camera Határvadász képzés Nyírbátorban Fotó: Németh Dániel/444

Az eredeti tervek szerint az év végéig 2200 fős határvadász-állományt szeretett volna felállítani a kormány, de ez nem biztos, hogy összejön, hiszen a jelentkezők száma elmaradt a várttól. Folyamatos ugyan a toborzás és az alkalmassági szűrés, de az egy hónapos képzés miatt sem tud olyan gyorsan nőni a létszám, mint szeretnék.

Az első avató ceremónián szeptemberben Orbán Viktor anyagi megbecsülést ígért az új határvadászoknak, „ha mindenkit kitessékelnek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.