Miért kerül kétszer annyiba egy csomag Barilla spagetti nálunk, mint Ausztriában?

gazdaság
2022 november 12., 15:30
comments 93

Azt minden szerves táplálékon élő magyar észrevette az utóbbi hónapokban, hogy a tészta ára még az inflációhoz képest is brutálisan emelkedett. Az utóbbi hetekben pedig egyre többen szúrták ki, hogy nem elég, hogy a hazai tészták veszettül megdrágultak: talán még meglepőbb, hogy

az Európában mindenütt kapható alaptészták nálunk durván dupla annyiba kerülnek, mint pont ugyanaz a termék Nyugat-Európában.

Vegyük mondjuk az igen elterjedt olasz Barilla tésztát. A Spar ausztriai hálózatában egy kiló spagettit 2,79 euróért, vagyis mai árfolyamon 1118 forintért adnak. Ugyanez a tészta a Spar hazai webshopjában kilónként 2149 forintért, vagyis majdnem pontosan dupla annyiért kapható.

Na de miért?

Utánanéztem, Névtelen Iparági Forrásokkal beszéltem, hogy kiderüljön, a jelenség egy rakás tudható és egy-két igencsak meglepő ok eredője.

ÁFA

Az ember kapásból hajlamos elfelejteni, hogy az áfa milyen közvetlenül befolyásolja az árakat. Mivel Ausztriában az élelmiszerek áfája 10 százalék, miközben nálunk 27, ha egy termék kiskereskedelmi ára ugyanannyira jönne is ki, az nálunk kapásból 15,45 százalékkal drágább a boltban.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.