Demokrata többség marad a szenátusban

külföld
2022 november 13., 06:29
comments 70

Megőrizték többségüket a demokraták az amerikai szenátusban, miután nevadai jelöltjük látványosan átvette a vezetést.

photo_camera Joe Biden elnök a szavazás után. Fotó: MANDEL NGAN/AFP

94 százalékos feldolgozottságnál a republikánus jelölt, a Trump által támogatott Adam Laxalt még kilencszáz szavazattal vezetett, 97 százaléknál már demokrata ellenfele, Catherine Cortez Masto húzott el, négyezer szavazattal. Ez már akkora előny, hogy minden valószínűség szerint megnyerte a választást Nevadában.

Így a szenátusban 50:49 az állás a demokraták javára, és bár Georgiában második fordulót tartanak decemberben, republikánus győzelem esetén is marad a demokrata többség, mivel az alkotmány szerint szavazategyenlőség esetén a mindenkori alelnök – azaz a demokrata Kamala Harris – szavazata dönt a szenátusban.

A republikánusok továbbra is esélyesek a képviselőházi többségre, a demokraták azonban a vártnál itt is sokkal jobban teljesítenek.

„Nem lep meg az eredmény. Hihetetlenül elégedett vagyok. És úgy gondolom, hogy jelöltjeink minőségét tükrözi” – mondta Joe Biden elnök. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.