Lavrov: A Nyugat militarizálja Délkelet-Ázsiát, hogy visszaszorítsa Oroszországot és Kínát

diplomácia
2022 november 13., 11:37
comments 8

Kemény nyilatkozattal vezeti föl az orosz delegáció szereplését a kedden kezdődő G20-as csúcson Szergej Lavrov külügyminiszter. Lavrov a kambodzsai fővárosban, a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján beszélt. A G20-as csúcs Indonéziában, Bali szigetén lesz. Ez az első ilyen találkozó, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. A csúcson Vlagyimir Putyin nem vehet részt (hivatalosan „egyéb teendői miatt” lemondta a részvételt, valójában a nyugati országok tiltakozása miatt nem lesz jelen, csak videokapcsoaton keresztül szólal fel), így Szergej Lavrov vezeti az orosz küldöttséget.

Lavrov Kambodzsában az Egyesült Államokat szidta, amiért az a térséget geopolitikai csatatérként kezeli. „Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei megpróbálják leuralni ezt a területet” – mondta az orosz külügymniszter, aki szerint az ázsiai-csendes-óceáni területek militarizálása „nyilvánvalóan Kína megfékezésére és az orosz érdekek korlátozására” irányul. Az Egyesült Államok valóban évek óta dolgozik azon, hogy akadályozza Kínát kijutását a Csendes-óceánra.

photo_camera Szergej Lavrov Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Joe Biden amerikai elnök is felszólalt a találkozón, és arról beszélt, hogy Washington elkötelezett a „szabad és nyitott, stabil és virágzó, valamint rugalmas és biztonságos Csendes-óceáni térség felépítése mellett”.

Joe Biden a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Phnompenben tartott csúcstalálkozóján.
photo_camera Joe Biden a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Phnompenben tartott csúcstalálkozóján. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A G20-as csúcs meghatározó témája várhatóan az orosz–ukrán háború lesz, a nyugati országok, amellett, hogy újra és egyre határozottabban elítélik az oroszokat az agresszió miatt, megpróbálják rávenni Kínát és Indiát is, hogy valamilyen módon próbáljon nyomást gyakorolni Putyinra. A Reuters szerint akár még esély is lehet arra, hogy Kína és India valamit kikényszerítsen az oroszoktól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.