Lavrov: A Nyugat militarizálja Délkelet-Ázsiát, hogy visszaszorítsa Oroszországot és Kínát

diplomácia
2022 november 13., 12:37

Kemény nyilatkozattal vezeti föl az orosz delegáció szereplését a kedden kezdődő G20-as csúcson Szergej Lavrov külügyminiszter. Lavrov a kambodzsai fővárosban, a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján beszélt. A G20-as csúcs Indonéziában, Bali szigetén lesz. Ez az első ilyen találkozó, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát. A csúcson Vlagyimir Putyin nem vehet részt (hivatalosan „egyéb teendői miatt” lemondta a részvételt, valójában a nyugati országok tiltakozása miatt nem lesz jelen, csak videokapcsoaton keresztül szólal fel), így Szergej Lavrov vezeti az orosz küldöttséget.

Lavrov Kambodzsában az Egyesült Államokat szidta, amiért az a térséget geopolitikai csatatérként kezeli. „Az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei megpróbálják leuralni ezt a területet” – mondta az orosz külügymniszter, aki szerint az ázsiai-csendes-óceáni területek militarizálása „nyilvánvalóan Kína megfékezésére és az orosz érdekek korlátozására” irányul. Az Egyesült Államok valóban évek óta dolgozik azon, hogy akadályozza Kínát kijutását a Csendes-óceánra.

Szergej Lavrov
photo_camera Szergej Lavrov Fotó: TANG CHHIN SOTHY/AFP

Joe Biden amerikai elnök is felszólalt a találkozón, és arról beszélt, hogy Washington elkötelezett a „szabad és nyitott, stabil és virágzó, valamint rugalmas és biztonságos Csendes-óceáni térség felépítése mellett”.

Joe Biden a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Phnompenben tartott csúcstalálkozóján.
photo_camera Joe Biden a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Phnompenben tartott csúcstalálkozóján. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A G20-as csúcs meghatározó témája várhatóan az orosz–ukrán háború lesz, a nyugati országok, amellett, hogy újra és egyre határozottabban elítélik az oroszokat az agresszió miatt, megpróbálják rávenni Kínát és Indiát is, hogy valamilyen módon próbáljon nyomást gyakorolni Putyinra. A Reuters szerint akár még esély is lehet arra, hogy Kína és India valamit kikényszerítsen az oroszoktól.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.