A tálibok újra bevezetik a megkövezést és a végtagcsonkolást

külföld
2022 november 14., 14:25
comments 15

A megkövezés és végtagcsonkolás újbóli bevezetésére utasította az afgán bírákat a tálibok vezetője, Haibatullah Akhunadzada, jelentette a BBC. Szóvivője szerint a rablást, emberrablást, zendülést a sária tálibok szerinti értelmezése alapján kell majd büntetni.

A tálibok a kilencvenes években, amikor először hatalomra kerültek, rendszeresen rendeztek nyilvános kivégzéseket, megkövezéseket. Most, amikor az amerikaiak 2021 augusztusi kivonulása után újra hatalomra kerültek, azt ígérték, mérsékeltebbnek lesznek. Ám azóta folyamatosan törik le a szabadságjogokat, a nők szabadságjogait nagyban korlátozzák. A múlt héten például Kabulban minden parkból, közfürdőből és edzőteremből kitiltották a nőket.

Burkába burkolt nők a Fajzabadi piacon 2022. október 2-án. A tálibok hatalomra kerülésük óta folyamatosan számolják fel a nők jogait.
photo_camera Burkába burkolt nők a Fajzabadi piacon 2022. október 2-án. A tálibok hatalomra kerülésük óta folyamatosan számolják fel a nők jogait. Fotó: OMER ABRAR/AFP

A BBC beszámolója szerint a tálibok nem határozták meg pontosan, hogy milyen bűncselekményekért milyen büntetést kell kiszabni, de ha abból indulunk ki, hogy hogyan értelmezik a sáriajogot, az alapján a végtagcsonkolás, a nyilvános korbácsolás és a megkövezés újra gyakorlattá fog válni az országban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.