Már több mint 400 háborús bűncselekményt dokumentáltak az ukránok Herszonban

háború
2022 november 14., 6:58
comments 3

Miután pénteken az ukrán csapatok bevonultak az oroszok által elhagyott Herszonba, elkezdték a károk felmérését. A 8 hónapnyi orosz megszállás után nincs víz és áram a lakosság számára. Vasárnap pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az oroszokat. Azt mondta, a nyomozók már több mint 400 háborús bűncselekményt dokumentáltak, civilek és katonák holttesteire bukkantak. „Az orosz hadsereg ugyanazt a barbárságot hagyta maga után, mint az ország más régióiban, ahová behatolt.”

photo_camera Lerombolt épület Herszonban Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Hozzátette azt is, hogy az oroszok a kivonulás előtt elpusztították a város kulcsfontosságú infrastruktúráit: a távközlést, az áramot, a vizet, a fűtést, egy 100 méter magas tévétornyot és legalább négy hidat. Az orosz csapatok több ezer aknát, aknavezetéket és fel nem robbant lövedéket hagytak hátra.

A beszámolók szerint a kivonulás előtt az orosz katonák fosztogatni kezdtek. Autókat, mosógépeket, mikrohullámú sütőket, női ruhákat és más háztartási holmikat loptak el. Valamint 15 ezer kiállítási tárgyat vittek el a herszoni művészeti múzeumból, de még Grigorij Patyomkin csontjait is elvitték a helyi székesegyházból, aki Nagy Katalin szeretője volt.

Vasárnap pedig olyan videók kezdtek terjedni az interneten, amiken az oroszok lámákat, farkasokat, szamarakat, mosómedvéket és mókusokat visznek el a helyi állatkertből.

Az ukránok azzal vádolták az oroszokat, hogy tartományszerte több tucat iskolát robbantottak fel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt