Már több mint 400 háborús bűncselekményt dokumentáltak az ukránok Herszonban

háború
2022 november 14., 06:58
comments 3

Miután pénteken az ukrán csapatok bevonultak az oroszok által elhagyott Herszonba, elkezdték a károk felmérését. A 8 hónapnyi orosz megszállás után nincs víz és áram a lakosság számára. Vasárnap pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az oroszokat. Azt mondta, a nyomozók már több mint 400 háborús bűncselekményt dokumentáltak, civilek és katonák holttesteire bukkantak. „Az orosz hadsereg ugyanazt a barbárságot hagyta maga után, mint az ország más régióiban, ahová behatolt.”

Lerombolt épület Herszonban 2022. november 13-án
photo_camera Lerombolt épület Herszonban Fotó: Metin Aktas/Anadolu Agency via AFP

Hozzátette azt is, hogy az oroszok a kivonulás előtt elpusztították a város kulcsfontosságú infrastruktúráit: a távközlést, az áramot, a vizet, a fűtést, egy 100 méter magas tévétornyot és legalább négy hidat. Az orosz csapatok több ezer aknát, aknavezetéket és fel nem robbant lövedéket hagytak hátra.

A beszámolók szerint a kivonulás előtt az orosz katonák fosztogatni kezdtek. Autókat, mosógépeket, mikrohullámú sütőket, női ruhákat és más háztartási holmikat loptak el. Valamint 15 ezer kiállítási tárgyat vittek el a herszoni művészeti múzeumból, de még Grigorij Patyomkin csontjait is elvitték a helyi székesegyházból, aki Nagy Katalin szeretője volt.

Vasárnap pedig olyan videók kezdtek terjedni az interneten, amiken az oroszok lámákat, farkasokat, szamarakat, mosómedvéket és mókusokat visznek el a helyi állatkertből.

link Forrás

Az ukránok azzal vádolták az oroszokat, hogy tartományszerte több tucat iskolát robbantottak fel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.