Washington 10 millió dollárra emelte a nyomravezetői díjat, amit az al-Shabaab legfőbb vezérei fejére tűzött ki

Terrorizmus
2022 november 14., 20:36

Tízmillió dollárra (4 milliárd forint) emelte az Egyesült Államok az al-Shabaab szomáliai terrorszervezet legfőbb vezérei fejére kitűzött nyomra vezetői díjat – közölte az amerikai külügyminisztérium.

Az összeg a szélsőségesek „emírje”, Ahmed Diriye, illetve két alárendeltje, Mahad Karate és Jehad Mostafa kézre kerítéséhez vezető információkért jár – közölték.

photo_camera Fotó: TONY KARUMBA/AFP

„Az al-Shabaab milícia fontos vezetői számos, emberek ezreinek életét követelő terrortámadásért felelősek Szomáliában, Kenyában és más szomszédos országokban” – áll a közzétett plakáton, amin a három férfi képmása is fel van tüntetve.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésén alapuló jogrendet, a saríát vezesse be Szomáliában.

A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihádisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen Mogadishuban is.

A mogadishui vezetés több hónapja offenzívát indított az al-Shabaab ellen, a hadseregnek a helyi klánok és felfegyverzett civilek segítségével sikerült jelentős területeket visszafoglalnia az iszlamistáktól. Az ENSZ adatai szerint csak az idén több mint 600 civil vesztette életét és és közel ezren sebesültek meg a harcokban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.