Az amerikai nagykövet aggódik, amikor Moszkva Kijevet rakétázza, Szijjártó meg közben a Gazprom központjába repül

POLITIKA
2022 november 15., 16:17
comments 5

„David Pressman – az Orbán Viktor LMBTQ+-ellenes Magyarországán férfitárssal élő emberi jogi ügyvéd – a rezsim-erősítő média kedvenc támadási célpontjává vált.”

A fenti felütéssel kezdődik Pressmannek a brüsszeli Politicónak adott, új budapesti amerikai nagykövetként eddigi egyetlen interjúja.

Az interjúban Pressman többek között azt mondja:

„Aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy Moszkvából repülnek rakéták a kijevi játszóterekre – és látom, hogy Magyarország külügyminisztere Moszkvába repül, hogy Facebook Live konferenciákat tartson a Gazprom központjából.”

Szijjártó Péter a minap a kormány nevében visszautasította az orosz narratíva használatával kapcsolatos vádakat.

Egy olyan országban – írja a Politico –, ami nemrégiben betiltotta az LMBTQ+-tartalmak kiskorúaknak való megjelenítését, Pressman fotókat tett közzé a párjáról és két gyerekükről, amint megérkeztek a megbízólevelének átadására. „Azt hiszem, ez önmagáért beszél. Néha a példa ereje a leghatékonyabb módja annak, hogy a közös értékekről és aggodalmakról kommunikáljunk” – mondta Pressman.

David Pressman
photo_camera David Pressman 2017. szeptember 18-án. Fotó: Paul Morigi/Getty Images via AFP

Eredetileg úgy volt, hogy Magyarország megbízható EU- és NATO-tag, ami Washingtonban nem igényel különösebb figyelmet, de a demokratikus normák eróziója (Moszkva budapesti befolyásával és Ukrajna Oroszország általi bombázásával párosulva) megváltoztatta a számítást – írja a Policito. „A tét jelenleg óriási” – mondta a nagykövet, aki szerint „a kapcsolat politizálása és pártosodása nem fenntartható”.

De továbbra is pragmatikus megközelítést vall. Azt mondja, a célja a magyar kormánnyal való kapcsolatok kiépítése, még akkor is, ha ez az antidemokratikus magatartás miatt nehezebb. A két fél együtt tud működni – mondta.

„Amikor azt látjuk, hogy a magyar médiában őrült Kreml-sztorikat terjesztenek, ezt szóvá fogjuk tenni, mert muszáj” – mondta Pressman, hozzátéve: „mindennek az a szándéka, hogy közelebb húzzon minket egymáshoz, nem pedig azért, hogy elszakítson egymástól”.

„Az Egyesült Államok mindig felveszi a kapcsolatot a kiszolgáltatott vagy marginalizált, nyomás alatt álló közösségek érdekében – és itt, Magyarországon van néhány ilyen” – mondta a nagykövet, megjegyezve, hogy a csoportok Washington támogatását élvezik, amikor „keresik a részvételt a saját demokratikus folyamatukban”.

A Poltico azt írja, „eltekintve az elvi álláspontoktól, a helyzet tagadhatatlanul furcsa: egy szövetséges ország diplomatája közellenséggé válik”, legalábbis a fideszes médiában. Pressman ragaszkodott hozzá, hogy nem veszi személyesen. De „komolyan vesszük? Abszolút” – mondta. „Én vagyok az Amerikai Egyesült Államok képviselője. Szokatlan ilyen környezetben találnom magam” – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.