Петер Сийярто: A kormány visszautasítja az orosz narratíva használatával kapcsolatos vádakat

oroszország
2022 november 14., 14:45
comments 62

Szijjártó Péter, a Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem díszprofesszora, a Szerb Zászló Rendjének első fokozatával és az orosz Barátságért érdemrenddel kitüntetett külgazdasági és külügyminiszter (magyar nyelvű) nyilatkozatot tett Brüsszelben:

link Forrás

Петер Сийярто azt mondta, a kormány felháborítónak tartja és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amik szerint az orosz narratívát használná, amikor felszólal az EU-s szankciók ellen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az EU-s külügyi tanácsülés szünetében, hogy az ukrajnai eseményekről és azok kihatásáról „érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt”.

„Felesleges és mesterségesen kialakított versenynek” nevezte azt az összevetést, hogy az EU elegendő támogatást nyújt-e Ukrajnának az USA-hoz képest. Szerinte nincs olyan gazdaság a világon, ami a szankcióktól annyira szenvedne, mint az EU, ahol az egekbe szökött az infláció. „És azt is pontosan tudjuk természetesen, hogy ebből ki az, aki profitál” – mondta.

Szerinte az elrendelt büntetőintézkedések a legkevésbé sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, nem segítettek hamarabb véget vetni a háborúnak, de hétfőn már voltak, akik „ennek az érvelésnek a meglétét is vitatták”. Szijjártó szerint az esetleges 9. szankciós csomagról szóló vitában „egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják”. „Ez felháborító, ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani” – mondta Szijjártó, akinek a párttársa és a fideszes média állandó szakértője nyíltan az oroszoknak szurkol.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. december 29-én Barátságért Érdeméremmel tüntette ki magyar kollégáját, Szijjártó Pétert.
photo_camera Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 2021. december 29-én Barátságért Érdeméremmel tüntette ki magyar kollégáját, Szijjártó Pétert. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

„Lehet, hogy ezt mások nem értik, de minket nem érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést” – mondta Szijjártó. A külügyminiszter azt mondta: „Igenis két lábbal kell állni a földön […] Igenis látni kell, hogy a szankciók rendkívüli károkat okoznak az európai gazdaság működésének.”

A miniszter szerint nincsen legitimitása az arról szóló érveléseknek, hogy miért ne legyenek közvetlen vagy közvetett egyeztetések a háború résztvevői között. „Békére van szükség, béketárgyalások kellenek, ehhez pedig a háborúban részt vevőknek igenis beszélniük kell egymással, mégpedig minél előbb” – mondta.

A tervezett ukrajnai finanszírozási segélyprogramról azt mondta, Magyarország kész folytatni Kijev támogatását, de csak kétoldalú alapon, a közös európai hitelfelvételhez nem fog hozzájárulni. „A közös jövő nem a közös adósság irányába van” – mondta. Szerinte jóval „korábban kezdtük Ukrajnát támogatni, mint azok, akik most Európában büszkén Ukrajna legjobb barátaiként állítják be magukat”.

„És arra is megkértem őket, ne hazudják azt, hogy Magyarországon népszavazás lesz a szankciók ügyében, mert ez sincsen így, hanem nemzeti konzultáció zajlik, ami a demokrácia egy bevett formája kéne, hogy legyen arra nézvést, hogy megkérdezzük az embereket, hogy mit gondolnak az országot érintő, a nemzetet érintő jelentős kérdésekről. Szerintünk a demokrácia arról szól, hogy az emberek akaratának megfelelően kell elvégezni a kormányzati munkát. Értjük, mások itt, Európában azt gondolják, hogy demokrácia akkor van egy országban, ha ott a liberálisok kormányoznak, ha meg nem, akkor meg nincs demokrácia. Ezzel a felfogással meg ezzel a definícióval mi, a magunk részéről nem tudunk mit kezdeni” – mondta Szijjártó.

Arról, hogy a hitelfelvétellen kapcsolatos új vétófenyegetés az eddigi legdurvább magyar húzás ebben a háborúban, itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.