Nem árulják el, hogy Szijjártó próbálta-e meggyőzni a személyes jóbarátját, hogy állítsa le a háborút

háború
2022 március 04., 13:00
comments 15

Szijjártó Péter régóta nyilvánosan vállalja, hogy Szergej Lavrov az ő jó barátja.

Szijjártó már öt évvel ezelőtt vacsorára fogadta az orosz külügyminisztert a dunakeszi neobarokk dácsájában. (A látogatást hatalmas felhajtás övezte, Dunakeszi repterén a beszámolók szerint óriáskonvoj állt össze, és sokan azt hitték, maga Vlagyimir Putyin érkezett a 40 ezer fős kisvárosba.)

Tavaly nyáron pedig Szijjártó a közös sajtótájékoztatójukon hosszan méltatta Szergej barátját, akivel személyes, jó barátságba kerültek.

link Forrás

Tavaly év végén pedig Szijjártó a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében elért eredmények miatt „Barátságért” kitüntetést vehetett át Lavrovtól Moszkvában. A Barátság érdemrend a legmagasabb kitüntetés, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban.

Szergej Lavrov és Szijjártó Péter 2021 decemberén
photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A héten megkérdezték, hogy visszaadja-e a kitüntetést, de Szijjártó a választ megkerülve azt mondta: a jelenlegi helyzetben nincs jelentősége a kitüntetésnek, „mint ahogy nincs jelentősége annak sem, hogy Gyurcsány Ferenc a saját otthonában barátjaként fogadta Putyint”. Mielőtt a díjat átvette, arról beszélt, hogy sosem tagadta le, hogy személyesen jó barátságban van Lavrovval.

link Forrás

Orbán Viktor – aki a háború előtti napokban „békemisszióra” ment Moszkvába, most pedig az új jelszava a stratégiai nyugalom – a reggeli rádióinterjújában a háborúról azt mondta: tárgyalni kellett volna, „de nem Magyarország dolga, hogy a világpolitika dolgait elrendezze, ez nem a mi zakóméretünk”, viszont „mi segíteni tudunk a nagyoknak, hogy ha időnként elakadnak”.

Mivel Lavrov csütörtökön már arról beszélt, hogy a végsőkig folytatják az ukrajnai háborút – vagy ahogy ők hívják, a „katonai műveletet” –, ezért megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy próbáltunk-e segíteni, egészen pontosan azt, hogy „Szijjártó Péter miniszter úr – aki korábban többször elmondta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter személyes barátja – felhasználta-e a személyes jó kapcsolatát, és beszélt-e az orosz-ukrán háború kitörése óta Lavrov úrral, hogy lebeszélje a háború folytatásáról”. A kérdésünkre a cikk megjelenésééig nem kaptunk választ.

Orbán egyébként a beregsurányi sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy Szijjártó és Lavrov tartják a kapcsolatot. Az ATV megkérdezte, hogy a háború kitörése óta beszélt-e már vagy az ukrán vagy az orosz elnökkel, illetve tervez-e ilyet, amire a miniszterelnök azt mondta: „Az oroszokkal a külügyminiszter tartja a kapcsolatot, és az ukránokkal is a külügyminiszter tartja a kapcsolatot. Beszéltünk magas rangú ukrán és orosz tisztségviselőkkel miniszteri szinten is, de én személyesen nem beszéltem a háború kitörése óta senkivel sem.”

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy a sajtó most megpróbálja oroszbarátsággal vádolni a magyar kormányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.