Az orosz külügyminiszter azt mondja, a végsőkig folytatják a háborút

március 3., csütörtök 10:39
31

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint egyes nyugati vezetők háborúra készülnek Oroszországgal szemben. Sajtótájékoztatóján azt mondta, a végsőkig folytatják az ukrajnai háborút - vagy ahogy ők hívják, a „katonai műveletet” -, de nem gondolnak nukleáris háborúra. Szerinte ilyesmi csak a nyugati politikusok fejében szokott megfordulni.

Elismételte az orosz kormány szokásos vádját, miszerint Ukrajnában virágzik a nácizmus.

Lavrov szerint kétségtelen, hogy megoldást lehet találni az ukrajnai krízisre, de Oroszország és a Nyugat párbeszédének kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Ismét azzal vádolta a NATO-t, hogy meg akarja őrizni a felsőbbrendűségét, és bár Oroszország csupa jó szándékkal van tele, mégsem hagyhatja, hogy aláássák az érdekeiket.

Szergej Lavrov Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Azt mondta, nem fogják hagyni, hogy Ukrajna megtartson olyan infrastruktúrát, ami fenyegetést jelent Oroszország számára. Ugyanígy az Ukrajna felől érkező katonai fenyegetést sem tolerálják.

Kérdezték az oroszok által megölt ukrán civilekről is, de csak annyit mondott, hogy szigorú parancsot adtak a katonai létesítmények elleni precíziós támadásra. Anélkül, hogy alátámasztotta volna állítását, azt mondta, az amerikaiak aggódnak, hogy elveszítik az ukrajnai „kémiai és biológiai laboratóriumok” feletti ellenőrzésüket, a briteket pedig azzal vádolta, hogy katonai támaszpontokat építenek Ukrajnában. (Reuters)

A háború eseményeit itt követheti percről percre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt