Az orosz külügyminiszter azt mondja, a végsőkig folytatják a háborút

háború
2022 március 03., 10:39
comments 31

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint egyes nyugati vezetők háborúra készülnek Oroszországgal szemben. Sajtótájékoztatóján azt mondta, a végsőkig folytatják az ukrajnai háborút - vagy ahogy ők hívják, a „katonai műveletet” -, de nem gondolnak nukleáris háborúra. Szerinte ilyesmi csak a nyugati politikusok fejében szokott megfordulni.

Elismételte az orosz kormány szokásos vádját, miszerint Ukrajnában virágzik a nácizmus.

Lavrov szerint kétségtelen, hogy megoldást lehet találni az ukrajnai krízisre, de Oroszország és a Nyugat párbeszédének kölcsönös tiszteleten kell alapulnia. Ismét azzal vádolta a NATO-t, hogy meg akarja őrizni a felsőbbrendűségét, és bár Oroszország csupa jó szándékkal van tele, mégsem hagyhatja, hogy aláássák az érdekeiket.

photo_camera Szergej Lavrov Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Azt mondta, nem fogják hagyni, hogy Ukrajna megtartson olyan infrastruktúrát, ami fenyegetést jelent Oroszország számára. Ugyanígy az Ukrajna felől érkező katonai fenyegetést sem tolerálják.

Kérdezték az oroszok által megölt ukrán civilekről is, de csak annyit mondott, hogy szigorú parancsot adtak a katonai létesítmények elleni precíziós támadásra. Anélkül, hogy alátámasztotta volna állítását, azt mondta, az amerikaiak aggódnak, hogy elveszítik az ukrajnai „kémiai és biológiai laboratóriumok” feletti ellenőrzésüket, a briteket pedig azzal vádolta, hogy katonai támaszpontokat építenek Ukrajnában. (Reuters)

A háború eseményeit itt követheti percről percre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.