Elég tagállam blokkolta, hogy az Európai Bizottság tovább halogassa a valószínűleg rákkeltő glifozát betiltását

eu
2022 november 15., 14:31
comments 2

Elegendő uniós tagállam blokkolta az Európai Bizottság javaslatát a fellebbviteli bizottságban a glifozát lejáró engedélyének további egy évvel való meghosszabbítására.

A Pesticide Action Network Europe, a kémiai növényvédőszerek használata ellen küzdő szervezet üdvözli a fejleményt, mivel elég tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a glifozát használata elfogadhatatlan kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre nézve.

A PAN Europe felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne adjon üres csekket a glifozátra vonatkozóan még egy évre, hanem tegyen javaslatot a káros gyomirtó szer azonnali betiltására. Simon Gergely, a PAN Europe vegyipari munkatársa azt mondta: „A PAN Europe gratulál azoknak a tagállamoknak a bátorságához, amik ellenezték a glifozát meghosszabbítását. A mai szavazás erős jelzés az Európai Bizottság felé, hogy egyszer és mindenkorra ki kell iktatnunk a glifozátot. A Bizottságnak most meg kellene hallgatnia az európai polgárokat, akik két sikeres európai polgári kezdeményezésben a glifozát és a káros növényvédő szerek megszüntetését követelték, és javasolják a gyomirtó betiltását.”

A szavazás előtt a PAN Europe követelte a tagállamok képviselőitől, hogy ne támogassák a jelenlegi engedély meghosszabbítását, mivel tudományosan egyértelmű, hogy a glifozát elfogadhatatlan kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre, ezért az elővigyázatosság elve alapján egy rendelet szerint a Bizottságnak és a tagállamoknak azonnal be kell tiltaniuk a glifozátot.

Simon Gergely azt mondta: „Elég bizonyíték van arra, hogy a glifozát nem felel meg az EU növényvédő szerekre vonatkozó jogszabályainak biztonsági kritériumainak. Az IARC (1) a gyomirtót »valószínűleg emberre rákkeltőnek« (2A csoport) minősítette, egy független kutatás peig kimutatta, hogy a glifozát genotoxikus, valószínűleg rákkeltő, neurotoxikus, és elfogadhatatlan kockázatot jelent a környezetre.”

Glifozátellenes aktivisták tüntetnek 2017. november 27-én Brüsszelben
photo_camera Glifozátellenes aktivisták tüntetnek 2017. november 27-én Brüsszelben Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Májusban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közölte, hogy csak egy évvel később adja ki a glifozát használatáról szóló tudományos állásfoglalását. Ez lényegében azt jelenti, hogy több mint egy évet csúszhat a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolt gyomirtó betiltása az EU-ban. Arra hivatkoztak, hogy sokkal több tudományos anyagot kaptak, mint ami az ilyen kiértékeléseknél megszokott.

A glifozát használatát 2017-ben korlátozott időre engedélyezték, idén nyáron kellett volna kijönnie az EFSA állásfoglalásának, ami alapján az Európai Bizottság és a tagállamok még az idén dönthettek volna a növényvédőszer engedélyének megújításáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.