Halogatja az EU a valószínűleg rákkeltő glifozát betiltását

mezőgazdaság
2022 május 11., 13:06
comments 3

Egy évvel később adja csak ki a glifozát használatáról szóló tudományos állásfoglalását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) - közölte a szervezet.

Ez lényegében azt jelenti, hogy több mint egy évet csúszhat a valószínűsíthetően rákkeltő kategóriába sorolt gyomirtó betiltása az Európai Unióban. A glifozát használatát 2017-ben korlátozott időre engedélyezték, 2022 nyarán kellett volna kijönnie az EFSA állásfoglalásának, amely alapján az Európai Bizottság és a tagállamok még az idén dönthettek volna a növényvédőszer engedélyének megújításáról.

A PAN Europe nevű, a kémiai növényvédőszerek használata ellen küzdő szervezet közölte, elítélik az EFSA döntését, és tiltakoznak a glifozátról szóló döntés elhalasztása ellen.

Simon Gergely, a szervezet vegyianyag-szakértője szerint az EFSA-nek bőven elég ideje volt arra, hogy kiadjon egy állásfoglalást az „elfogadhatatlan veszélyről”, amit az emberi szervezetre és a környezetre is káros hatású glifozát jelent.

„A független tudományos kutatások eredménye világos: a glifozát genotoxikus anyag, amely valószínűleg rákkeltő hatású, és elfogadhatatlan a környezetre gyakorolt negatív hatása.”

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra hivatkozva halasztotta el az állásfoglalást, hogy sokkal több tudományos anyagot bocsájtottak a rendelkezésükre, mint ami az ilyen kiértékeléseknél megszokott. (PAN Europe)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt