Jamaica fővárosának egyes részein szükségállapotot vezettek be a bandaháborúk miatt

háború
2022 november 15., 18:37
comments 2

Andrew Holness jamaicai miniszterelnök szükségállapotot hirdetett a főváros, Kingston több kerületében, valamint a szigetállam egyes központi és nyugati régióiban a bandaháborúkhoz köthető bűnözés megfékezéséért.

A különleges jogrend a hatóságokat felhatalmazza többek között arra, hogy bírói végzés nélkül kutathassanak át épületeket és tartóztathassanak le gyanúsítottakat. Az intézkedés egyebek mellett a turisták körében kedvelt Montego Bay-t is érinti az ország északnyugati részén.

„A bűnözés növekedését, vagyon elleni fenyegetést és bizonyos esetekben a közrend megzavarását tapasztaltuk ezekben a térségekben” – mondta a televíziós beszédében Holness, aki szerint „komoly aggodalmat kelt a bandák tevékenysége ezekben a régiókban”. Holness szerint a gyilkosságok száma az elkövetkező hetekben az év végi ünnepekre tekintettel tovább nőhet.

photo_camera Illusztráció: JEWEL SAMAD/AFP

Antony Anderson rendőrfőnök szerint január .1 és november 13. között 1360 gyilkosságot jegyeztek fel az alig 3 millió fős Jamaicában, ami 6,8 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. Azt mondta, a halálesetek 71 százaléka a bandaháborúkhoz köthető.

A térség országai közül Jamaicában az egyik legmagasabb a gyilkossági arány. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.