Kétszáz eurós kulturális utalványt kapnak a németek a 18. születésnapjukra

KULTÚRA
2022 november 15., 17:25

A franciák, az olaszok és a spanyolok után, most Németországban is úgy döntöttek, a fiatalokat és az művészeti iparágat egyaránt támogatva 200 euró kulturális utalványt osztanak szét a 2023-ban 18. életévüket betöltők között. A kulturális szcénának nagy szüksége van a támogatásra, miután a koronavírusjárvány miatt jelentősen megcsappantak az intézmények, művészek és társulatok bevételei.

Próba a Berlini Állami Operában.
photo_camera Próba a Berlini Állami Operában. Fotó: XAMAX/dpa Picture-Alliance via AFP

Claudia Roth német kulturális miniszter több mint hétszázezer fiatal születésnapi ajándékának nevezte az intézkedést. Az utalványt két évig használhatják fel gyakorlatilag bármire, aminek köze van a kultúrához. Az olyan online platformokon, mint az Amazon vagy a Spotify, nem lehet elkölteni a keretösszeget, mivel az intézkedés célja a helyi, élő kultúra támogatása és megismertetése.

Az intézkedés 2.3 milliárd eurós kulturális költségvetés mellett további 100 millió euró kiadást jelent a német államnak. Roth azt mondta, ha sikeres lesz a program, valószínűleg meghosszabbítják annak időtartamát, bővíteni fogják a korcsoportot is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.