Putyin a kettős állampolgárokat is besorozza az orosz hadseregbe

külföld
2022 november 15., 12:47
comments 5

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn rendeletben tette lehetővé a kettős állampolgárok besorozását, írja a Moscow Times, amelyet a hvg.hu szemlézett. A rendelet a külföldön élő oroszokra és a hontalanokra, azaz az állampolgársággal nem rendelkezőkre is vonatkozik.

A változások két héttel azután következtek be, hogy Putyin bejelentette a 300 ezer újonc bevonulásával végződő részleges mozgósítás lezárását. A lap szerint sokan továbbra is tartanak egy esetleges második mozgósítási hullámtól, amennyiben az orosz csapatok további veszteségeket szenvednének el Ukrajnában.

Szeptember végén Putyin rendeletben könnyítette meg a külföldiek számára az orosz állampolgárság megszerzését, ha belépnek a hadseregbe. Az államfő legújabb rendelete azt is előírja, hogy a kettős állampolgárok nem viselhetnek altisztinél magasabb rendfokozatot a seregben.

Az utolsó nyilvános adat a kettős állampolgárok, illetve külföldön élő oroszok számáról 2020 januárjából származik, ekkor 543 ezer fő volt a számuk. (hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt