Benyújtották a parlamentnek az új egészségügyi törvényt, ami alapjaiban írná át a kórházak működését

Egészségügy
2022 november 16., 13:30

Késő este, egy órával éjfél előtt nyújtotta be Semjén Zsolt miniszerelnök-helyettes az egészségügyi törvény módosításáról szóló javaslatot a parlamentnek. A törvénymódosítással a kormány alapjaiban írná át a kórházi struktúrát és központosítaná az ügyeleti ellátást, és sok háziorvosi praxis is megszűnne.

Két héttel ezelőtt megírtuk, hogy megszületett az egészségügyi reformjavaslat végleges változata, amelyet többek között a Magyar Orvosi Kamara sem támogat.

A törvényjavaslat szerint gyakorlatilag Pintér Sándor belügyminiszter mondaná meg, hol milyen egészségügyi ellátás legyen.Azokat az ellátásokat, amelyekhez a legtöbb szakemberre van szükség, a megyei centrumokba koncentrálnák, emiatt várhatóan még többet kellene utazniuk a betegeknek. Ez sokszor most is így van, mivel orvosok és ápolók híján rengeteg ellátás szünetel az országban. A belügyminiszter most már külön rendeletben dönthetné el, hol és milyen ellátást nyújtsanak.

Kórterem a szolnoki Hetényi Géza Kórházban 2015. december 3-án.
photo_camera Kórterem a Hetényi Géza Kórházban, Szolnokon Fotó: Bugány János/MTI/MTVA

A javaslat alapján sürgősségi ellátás csak a megyei kórházakban lesz, a városiakban legfeljebb szakellátásra lenne lehetőség. A hvg.hu szerint a kormány azt tervezi, hogy minden megyében kijelöl egy vezető intézményt, amely ellátja az irányítási feladatokat, és dönt például a dolgozók átvezényléséről is a teljes megyén belül,

a szakemberhiányt így próbálnák megoldani.A benyújtott javaslat szerint Budapesten továbbra is az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.