2022 november 16., 20:42

Csehország négyezer ukrán katonát képezne ki

A következő egy évben Csehország 4000 ukrán katonának biztosítana katonai kiképzést, jelentette be szerdán Jana Cernochova védelmi miniszter. A kiképzésre öt négyhetes ciklusban kerülne sor, egyenként legfeljebb 800 katona részvételével. A program, ami az EU kiképzési programjának keretében valósulna meg, 975 millió koronába, azaz 41,60 millió dollárba kerülne. Az első csoport kiképzése már akár idén elindulhat.

Jana Cernochova
photo_camera Jana Cernochova Fotó: LUKAS KABON/Anadolu Agency via AFP

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfői luxembourgi ülésükön megállapodtak abban, hogy missziót hoznak létre közel 15 ezer ukrán katona kiképzésére, valamint további 500 millió euró értékben biztosítanak támogatást az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokhoz. A csah védelmi miniszter szerint Ukrajna főleg gépesített zászlóaljakak, valamint egészségügyi, műszaki és vegyészcsapatok kiképzését kérte.

Egyébként októberben a magyar kormány egyedüliként nem szavazta meg, hogy az EU kiképzőmisszióval segítse Ukrajnát. Szijjártó Péter akkor azt mondta, a konstruktív tartózkodás lehetőségével élt, tehát nem gátolta, de nem is támogatta azt. „Nem veszünk részt ebben a kiképzőmisszióban, nyilvánvalóan nem is küldünk kiképzőket, és nem is járulunk hozzá a működés költségeihez pénzügyi forrásokkal” - mondta a magyar külügyminiszter. (Reuters)