Magyarország egyedüliként nem szavazta meg, hogy az EU kiképzőmisszióval segítse Ukrajnát

háború
2022 október 17., 13:34
comments 44

Magyarország egyedüliként nem szavazta meg az EU kiképzőmisszióját, a konstruktív tartózkodás lehetőségével élt, tehát nem gátolta, de nem is támogatta azt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban, a külügyi tanács ülését követően a Facebookon. Szijjártó ezt azután jelentette be sajtótájékoztatón, hogy az Európai Tanács hétfőn döntést hozott arról, hogy az Európai Unió katonai kiképzőmissziót hoz létre, hogy javítsák az ukrán fegyveres erők képességét.

„Nem veszünk részt ebben a kiképzőmisszióban, nyilvánvalóan nem is küldünk kiképzőket, és nem is járulunk hozzá a működés költségeihez pénzügyi forrásokkal” - mondta, majd újra kihangsúlyozta, hogy Magyarország egyedüliként nem szavazta meg a kiképzőmissziót.

Az EUMAM Ukrajna misszió célja, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők felkészültségének fokozásához a katonai műveletek hatékony végrehajtása érdekében, "lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megvédje területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, gyakorolhassa önállóságát, és megvédhesse a polgári lakosságot".

A misszió az uniós tagállamok területén fog működni, műveleti központja Brüsszelben lesz, működését az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) biztosítja. A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 millió 700 ezer euró.

A Tanács újabb fegyverszállítási támogatásokról is döntött, ezt Magyarország is megszavazta, bár Szijjártó hozzátette, „nem tudom garantálni, hogy ez a következő alkalommal is így lesz-e, mivel az európai békekeret több más fontos célra is tartalmazott pénzügyi előirányzatot”. Itt pedig természetesen az illegális bevándorlók elleni harcra gondolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt