Egy palesztin merénylő három izraelit ölt meg Ciszjordániában

külföld
2022 november 16., 07:14
comments 1

Ciszjordániában egy zsidó település közelében három izraelit ölt meg egy palesztin, akit az iszlamista fegyveresek hősként üdvözöltek. A merényletet kedd reggel követte el az Ariel nevű telepesvárossal szomszédos Karsz faluból származó, 18 éves férfi.

A palesztin férfi először egy Ariel melletti ipartelepen támadt rá a biztonsági őrre, majd egy közeli benzinkútnál két embert megkéselt. Ezután ellopott egy autót, majd menetiránnyal szemben menekült, és összeütközött egy autóval. Akkor kiszállt a kocsiból, és megkéselt még egy izraeli járókelőt. A helyszínre érkező biztonságiak ezután vették üldözőbe, és menekülés közben agyonlőtték.

photo_camera Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A férfinak izraeli tisztviselők szerint volt munkavállalási engedélye arra, hogy az ipari övezetben dolgozzon, és nem voltak ismert militáns kapcsolatai.

Washingtonban az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy mélységes aggodalmát fejezi ki a megszállt Ciszjordániában elkövetett erőszak miatt. Ned Price szóvivő közleményében részvétét fejezte ki „a meggyilkolt izraeli és palesztin civilek, köztük gyerekek családjainak és hozzátartozóinak”.

Izrael a Ciszjordánia egyes területei felett uralmat gyakorló Palesztin Nemzeti Hatóságot hibáztatja, amiért nem tudja megfékezni az olyan militáns csoportosulásokat, mint a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász, amely elutasítja a békét Izraellel, és amely üdvözölte a mostani merényletet.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatában azt mondta, a palesztinok „nem fogják elfogadni, hogy az izraeli megszállás örökké tart”, amihez hozzátette: „Komoly és határozott lépéseket fogunk tenni népünk jogainak védelmében, és véget vetünk az esztelen izraeli eszkalációnak.”

Izraelben március óta újabb erőszakhullám indult, amire főként Ciszjordánia északi részén folytatott terrorellenes offenzívával válaszolt a kormány. A razziák célja, hogy megakadályozzák az újabb palesztin támadásokat, amelyekben az év eleje óta 26 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában.

A szinte minden éjjel zajló terrorellenes razziák során több mint 2000 palesztint tartóztattak le, és több mint 130 palesztin halt meg, közülük sokan támadások vagy biztonsági erőkkel való összecsapások során. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.