2022 november 16., 05:17

„Hirtelen valami elrepült az istálló felett”

A robbanás helyszínén készített riportot a lengyel bulvárlap, a Fakt. Beszámolójukban arról írnak, a lakosok azt mesélték, előbb egy éles hangot, majd egy hatalmas robbanást hallottak. Azt is mondták, két rakétát láttak - ezt az információt a lengyel kormány egyelőre nem erősítette meg. A lengyelországi becsapódás kedd délután történt, amikor az orosz hadsereg éppen gőzerővel bombázta Ukrajnát. Jarosław Wolski katonai szakértő a fotók alapján úgy látja, hogy egy légvédelmi rakéta vagy egy orosz cirkálórakéta okozhatta a tragédiát - írják.

„Két erős sípoló hangot hallottam, mintha rakéták repülnének. Felöltöztem, és idejöttem” – mesélte a lengyel bulvárlap által megkérdezett egyik lakos, aki a tragédia helyszínén, a gazdaságban volt. „Az üzem melletti házakban ablakok törtek ki, az autókból is” – mondta egy másik férfi, akivel sikerült beszélniük.

Stanisław Iwanejko, aki a két halálos áldozat barátja volt, azt mondta a Faktnak, a két hatvanas éveiben járó férfi keményen dolgozott, napok óta a kukoricaföldeken voltak. Nem látta a robbanást, de hallotta. „Az istállóban voltam, amikor két furcsa hangot hallottam, mintha valami elrepült volna az istálló felett. Nagyon hangos volt, mint ezer decibel...” - mondta.

A katasztrófavédelem továbbra is a helyszínen van, rögzítik a nyomokat, drónok repülnek a terület felett. A rendőrség kordonja 150 méterrel az üzem előtt áll -írja a Fakt.

Halottaskocsi a robbanás helyszínén 2022. november 16-án.
photo_camera Halottaskocsi a robbanás helyszínén 2022. november 16-án. Fotó: ARTUR WIDAK/Anadolu Agency via AFP