Jókora lelkifröccsöt kapott Hszi Csin-pingtől a kanadai miniszterelnök

POLITIKA
2022 november 16., 19:18
comments 4

Kellemetlen beszélgetésbe elegyedett a Balin tartott G20 konferencián Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, amit valaki videóra vett. A Twitteren terjedő rövid videón az hallható, elég rossz minőségben, hogy

a kínai párt-és államfő arról panaszkodik Trudeau-nak, hogy mindent, amiről zárt körben tárgyalnak, kiszivárogtatnak a sajtónak. Ez nem helyénvaló, az őszinte beszélgetésnek nem ez az alapja – teszi hozzá Hszi. Trudeau azt feleli, hogy ő hisz az őszinte és nyílt párbeszédben, és a jövőben is erre törekszik majd Kínával, de lesznek, amikben nem értenek egyet. Hszi a fordítást meg se várva, Trudeau szavába vágva annyit mond, hogy ennek meg kell teremteni a feltételeit, majd búcsút int, és elsétál.

link Forrás

Mindez csak egy része volt az amúgy rövid és nem hivatalos beszélgetésnek, legalábbis a kanadai kormány által közzétett leirat szerint. A kanadai miniszterelnök stábja szerint szóba került a felvétel előtt az orosz–ukrán háború és Észak-Korea, Trudeau pedig aggodalmát fejezte ki a sajtóhírek miatt, hogy Kína bújtatva több jelöltet is finanszírozhatott a 2019-es kanadai szövetségi választásokon.

A miniszterelnök annyival kommentálta a beszélgetésről készült videót és a szivárogtatás vádját, hogy ő fontosnak tartja, hogy értesítse a kanadai állampolgárokat azokról az ügyekről, amiken dolgozik, és akkor is nyíltan és őszintén beszél a kanadaiakhoz, ha érzékeny kérdésekről van szó. „Meg kell találjuk az egyensúlyt aközött, hogy nyíltan beszéljünk a vitáinkról, és hogy továbbra is konstruktívan tudjuk együttműködni, ezt meg kell érteniük az embereknek, a kanadaiak pedig mindig így tesznek majd.” (Cbc.ca)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.