Magyarország is tudja, milyen véletlenül belekeveredni egy háborúba

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Történelem
november 16., 13:33
comments 12

Egyre valószínűbb, hogy nem orosz rakéta csapódott be az ukrán határhoz közeli lengyelországi Przewodówban, két ember halálát okozva. Az ilyen incidensek jellemzője, hogy mindenki számára megnyugtató magyarázat az események után évekkel, évtizedekkel sincs, ez az eset talán a szabályt erősítő kivétel lesz.

A kilencvenes években hasonló, de halálos áldozatok nélküli támadás érte a horvát határ mentén fekvő Somogy megyei Barcs városát. Az okokról számos összeesküvés-elmélet kering, de hogy pontosan mi történt, azt legfeljebb a bombákat kioldó pilóta tudná megmondani.

Amikor 2016-ban ott jártam, még volt ház a barcsi cigánytelep főutcáján, aminek a fala repesznyomokkal volt tele, talán ma is így van. Kész csoda, hogy 1991. október 27-én este, amikor a Jugoszláv Néphadsereg vadászgépe megbombázta a várost, senki sem sérült meg. A lövedékek több házat megrongáltak, a bombák tárolására szolgáló kazetta a temetőbe csapódott. Balogh Károlynak a házát érte találat, egy gránát 20 centiméter átmérőjű lyukat ütött a plafonba, a törmelékek a szerencsére üres gyerekágyra hullottak.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt