Magyarország is tudja, milyen véletlenül belekeveredni egy háborúba

Történelem
2022 november 16., 13:33
comments 11

Egyre valószínűbb, hogy nem orosz rakéta csapódott be az ukrán határhoz közeli lengyelországi Przewodówban, két ember halálát okozva. Az ilyen incidensek jellemzője, hogy mindenki számára megnyugtató magyarázat az események után évekkel, évtizedekkel sincs, ez az eset talán a szabályt erősítő kivétel lesz.

A kilencvenes években hasonló, de halálos áldozatok nélküli támadás érte a horvát határ mentén fekvő Somogy megyei Barcs városát. Az okokról számos összeesküvés-elmélet kering, de hogy pontosan mi történt, azt legfeljebb a bombákat kioldó pilóta tudná megmondani.

link Forrás

Amikor 2016-ban ott jártam, még volt ház a barcsi cigánytelep főutcáján, aminek a fala repesznyomokkal volt tele, talán ma is így van. Kész csoda, hogy 1991. október 27-én este, amikor a Jugoszláv Néphadsereg vadászgépe megbombázta a várost, senki sem sérült meg. A lövedékek több házat megrongáltak, a bombák tárolására szolgáló kazetta a temetőbe csapódott. Balogh Károlynak a házát érte találat, egy gránát 20 centiméter átmérőjű lyukat ütött a plafonba, a törmelékek a szerencsére üres gyerekágyra hullottak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.