Tüntetések Iránban: újabb négy embert ítéltek halálra

külföld
2022 november 16., 16:15
comments 3

Újabb négy embert ítéltek halálra Iránban a Mahsa Amíni halála miatti tüntetésekkel kapcsolatban - írja a BBC. Vasárnap már bejelentették az első, a tüntetésekkel kapcsolatos halálos ítéletet, így már összesen öt ilyen ítélet született. A bíróság közleménye szerint

  • egy embert azért ítéltek halálra, mert halálra gázolt egy rendőrt az autójával;
  • két embert biztonságiak elleni késes támadásokkal vádolnak;
  • a negyedik halálra ítélt pedig megpróbálta akadályozni a forgalmat és ezzel "terrort gerjesztett".

A szeptember óta tartó tüntetésekben eddig már legalább 348 tüntető vesztette életét, köztük legalább 40 kiskorú volt. A biztonsági erők emberei többször is a tiltakozók közé lőttek Teheránban és más városokban is. A Twitteren például terjed egy videó, amelyen az látható, hogy november 15-én egy teheráni metrómegállóban lőnek a tüntetőkre a biztonságiak. Az összecsapásokban a biztonsági szolgálat emberei közül 30-an haltak meg. A hatóságok kegyetlen reakciója ellenére a tüntetések továbbra is tartanak az ország számos pontján. Teheránban például "halál a diktátorra" rigmust kántálva állták el tüntetők a forgalmat.

Közel 16 ezer embert őrizetbe vettek a tüntetések miatt, emberi jogi szervezetek szerint pedig a fogvatartottakból kínzással kényszerítik ki a vallomást, ami alapján akár halálra is ítélhetik őket. Az első embert, akit halálra ítéltek vasárnap, istenkáromlással, középületek felgyújtásával, a közrend megzavarásával, korrupcióval, valamint a nemzetbiztonsági érdekeket sértő gyülekezéssel és összeesküvéssel vádolták meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.